Acasă Actualitate Timișorenii ar putea rămâne fără apă caldă, din iulie. Creditorii Colterm nu...

Timișorenii ar putea rămâne fără apă caldă, din iulie. Creditorii Colterm nu sunt de acord cu propunearea Primăriei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Timișoara e în pericol de a pierde furnizarea energiei termice, a căldurii și a apei calde, după ce creditorii societății de termoficare nu au aprobat prelungirea contractului orașului cu Colterm pe un an. Se cere semnarea unui contract pe minim trei ani.

După ce a anunțat inițal preluarea direct de către primărie a serviciului de distribuție, Dominic Fritz a aflat, ”cu surprindere”, spune acesta, că creditorii societății Colterm nu au votat prelungirea delegării către societatea de termoficare a distribuției, ceea ce ar putea lăsa populația fără apă caldă.

Colterm își pierde obiectul de activitate dacă nu aprobă până pe 30 iunie, când expiră actualul contract, prelungirea acestuia, spune primarul. Totul vine după o ședință a adunării creditorilor societății.

”Primarul Dominic Fritz spune că a luat act cu surprindere de votul dat azi de creditorii Colterm, în urma căruia prelungirea delegării serviciului de termoficare nu a întrunit o majoritate. Contractul expiră în 30 iunie, iar dacă nu va fi prelungit, Colterm va rămâne fără obiect de activitate și va intra într-o situație de risc. 

Consiliul Local a votat acum două săptămâni o prelungire de 3 ani a serviciului de producție a agentului termic și de 1 an a serviciului de transport și distribuție. Această hotărâre trebuia confirmată azi de creditorii Colterm”, a anunțat municipalitatea timișoreană.

Pentru că administratorul judiciar a pus pe ordinea pe zi nu doar prelungirea votată în Consiliul Local, ci și o variantă de prelungire cu 3 ani producție / 3 ani furnizare și distribuție, voturile creditorilor s-au împărțit: unii au votat prelungirea aprobată de Consiliul Local, unii au votat varianta alternativă propusă de administratorul judiciar, iar unul a votat împotriva ambelor variante, cerând o amânare a votului pentru a putea studia documentele. Astfel, niciuna din variantele de prelungire a contractului supuse votului creditorilor nu a fost aprobată.

Administrația orașului a venit și cu o propunere, de prelungire cu 60 de zile a contractului, până la lămurirea situației.

”Eu și echipa primăriei am făcut demersuri intense pentru a explica situația Colterm. Soluția aprobată de Consiliul Local Timișoara este benefică atât orașului, cât și șansa cea mai bună pentru redresarea companiei. Recunosc că mă surprinde blocajul din adunarea creditorilor, în care cei mai mari creditori, ANAF și Administrația Fondul pentru Mediu (AFM), reprezintă statul român. Propun administratorului judiciar o prelungire cu 60 de zile a contractului, pentru a da posibilitatea creditorilor de a susține cu un nou vot continuarea activității Colterm. În orice caz, Colterm, prin contractul actual, este obligat să continue furnizarea apei calde și a căldurii 90 de zile după terminarea contractului. Suntem pregătiți pentru orice scenariu. Am trecut cu bine prin această iarnă datorită deciziilor asumate și corecte pe care le-am luat. Sunt ferm convins că în acest mod termoficarea Timișoarei poate fi rezolvată”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Solicitare directă pentru CLT, pentru un contract de trei ani

La scurt timp după apariția informației legate de problema distribuției, consilierul local Roxana Iliescu a publicat un anunț al Consorțiului care se ocupă de insolvența societății Colterm. Conform acestuia, se solicită imperativ un contract pe trei ani și nu unul pe un singur an.

Comentarii

comentarii