Acasă Actualitate Timișorenii, chemați să dezbată noile taxe și impozite locale, care vor crește...

Timișorenii, chemați să dezbată noile taxe și impozite locale, care vor crește cu rata inflației, respectiv cu 13,8%.

DISTRIBUIȚI

Până pe data de 29 noiembrie puteți formula propuneri pe tema taxelor și impozitelor pe care Primăria Timișoara le va impune. Proiectul este online, iar dezbaterea publică are loc pe 4 decembrie. Primăria propune păstrarea cotelor existente în prezent.

Primăria Timişoara invită cetățenii să participe la dezbaterea publică pe tema stabilirii impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2024. Cotele de impozitare vor rămâne neschimbate, anunță instituția.

Dezbaterea va avea loc în data de 4 decembrie, de la ora 16:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, de pe bulevardul C.D. Loga nr. 1, etaj 1.

”Îi îndemnăm pe toți cei interesați să ne transmită din timp propunerile, sugestiile și opiniile în scris la Direcția Secretariat General – Serviciul Administrație Locală,  sau pe e-mail: camelia.crisan@primariatm.ro, până pe 29 noiembrie, ora 15:00. Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant”, transmit reprezentanții primăriei.

Toate taxele si impozitele vor creste cu rata inflației, respectiv cu 13,8%.

”Raportat la criteriile economice si necesitatile bugetului local hotarate prin HCMLMT nr. 472/31.10.2023 privind stabilirea criteriilor prevazute la art. 489 alin. 1 din Legea nr. 227/2015 pentru aplicarea de cote aditionale la impozitele si taxele locale in anul 2024, in vederea asigurarii veniturilor proprii ale bugetului local din impozite si taxe locale, pentru anul 2024 se propun majorarea impozitelor si taxelor locale prin stabilirea de taxe aditionale la impozitele si taxele locale, dupa cum urmeaza:

– Impozitul pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice pre vazut la art 1. alin 2. din prezenta hotarare se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita

– Impozitul/taxa pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice prevazut la art 1 alin 4 din prezenta hotarare se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita

– Impozitul pe mijloace de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majoreaza cu o cota aditionala de 50% fata de nivelul impozitului stabilit”, se arata in proiectul de HCL.

Primăria Timișoara micșorează de la 10% la 5% reducerea acordată celor care își plătesc integral impozitele până în 31 martie 2024.

 Conform proiectului de hotărâre se vor păstra taxele și impozitele la nivelul de anul trecut:

Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10 % asupra valorii impozabile;

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile.

Impozitul/taxa pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.

Cota taxei pentru servicii de reclamă și publicitate este de 3%.

De asemenea, se păstrează și alte câteva facilități introduse în anii anteriori: se menține cota 0 de impozitare pentru spectacole și manifestări artistice; se mențin și în 2024 scutirile de impozit pentru anumite categorii de imobile, beneficiari și activități (de exemplu persoane cu venituri mici, asociații care prestează servicii sociale, scutiri pentru persoanele care și-au reabilitat termic imobilul ș.a.). De asemenea, pentru a încuraja tranziția către un transport nepoluant, pentru anul 2024, se propune o reducere a impozitului pentru mijloacele de transport hibride cu 50%.

 

Proiectul de hotărâre poate fi consultat mai jos:

Proiecte de hotărâri

Comentarii

comentarii