Acasă Economic Timișorenii de la ETA2U au dezvoltat «aquaWAN», o soluţie pentru gestiunea contoarelor...

Timișorenii de la ETA2U au dezvoltat «aquaWAN», o soluţie pentru gestiunea contoarelor de apă de la distanţă

DISTRIBUIȚI

Investiţiile ETA2U în proiectele IoT se ridică acum la peste 100.000 de euro. Compania a investit anul trecut în implementarea unei reţele de comunicaţii pentru dispozitive inteligente precum senzori, contoare, controlere de iluminat public şi staţii de măsurare a calităţii aerului, în Timişoara.

ETA2U, cel mai mare integrator IT&C din afara Bucureştiului, lucrează în prezent la dezvoltarea unei soluţii IoT („Internet of Things”) dedicată companiilor de apă, aceasta făcând parte din investiţia de peste 100.000 de euro alocată de firmă exclusiv proiectelor bazate pe tehnologia IoT.

„Soluţia de telecitire a contoarelor de apă este o nevoie reală a tuturor companiilor care operează în acest domeniu. În prezent există o soluţie alternativă, dar care are mai multe limitări şi dezavantaje. În acest context, «aquaWAN» oferă o rezolvare net avantajoasă atât asupra frecvenţei cu care se va face citirea contoarelor, acurateţea citirilor, cât şi a optimizării costurilor”, declară Bogdan Grecu, directorul diviziei de inovaţie din cadrul ETA2U, companie cu afaceri anuale de peste 165 milioane lei.

ETA2U a investit anul trecut în implementarea unei reţele de comunicaţii pentru dispozitive inteligente (senzori, contoare, controlere de iluminat public, staţii de măsurare a calităţii aerului etc.) în Timişoara, oraşul unde este localizat şi sediul central al companiei. Reţeaua, denumită LoRaTIM, foloseşte protocolul de comunicaţii LoRaWANTM care este special dezvoltat şi standardizat pentru comunicarea dispozitivelor inteligente care stau la baza oricărui sistem IoT.

Obiectivul principal al reţelei este de a servi drept bază tehnologică pentru comunităţile de antreprenori şi dezvoltatori ai oraşului, fiind practic un laborator deschis în care se pot testa soluţii hardware şi software pentru oraşe inteligente.

„Investiţia în proiectele IoT se ridică la peste 100.000 euro şi continuă să crească. În acest caz vorbim despre necesitatea dezvoltării reţelei, a aplicaţiilor şi a senzoristicii. Avem mai multe proiecte pe planşetă, «aquaWAN» fiind doar unul dintre ele. Pe măsură ce acestea se vor maturiza, le vom pune pe piaţă”, a menţionat Bogdan Grecu.

Soluţia „aquaWAN” pentru telegestiunea contoarelor de apă foloşeşte contoarele Zenner care au deja implementată tehnologia LoRaWAN. Astfel, soluţia va permite integrarea şi cu alte protocoale de comunicaţii, asigurând astfel comunicarea între contoare şi o platformă centrală de management al infrastructurii indiferent de poziţionarea contorului.

„Suntem parteneri Lora Alliance (organizaţia care standardizează şi sprijină dezvoltarea acestei tehnologii) din ianuarie 2016. Încă de la început contorizarea a fost una din zonele de interes având în vedere potentialul cert de implementare. Noi am început prima fază a dezvoltării soluţiei «aquaWAN» la începutul anului curent“, a spus Grecu.

Această primă fază a implicat identificarea tehnologiilor hardware şi software, testarea lor şi integrarea acestora într-un produs finit sub formă de MVP („minimum viable product”). Acum suntem în a doua fază a dezvoltării care va fi gata în primul trimestru al anului viitor şi care reprezintă consolidarea platformei de management pentru contorizare intelligentă, urmând ca în al doilea trimestru să lansăm oficial produsul pe piaţa din România”, a explicat el.

Soluţia „aquaWAN” permite citirea consumului de apă de la distanţă, indiferent de poziţionarea contorului – canal, cămin din beton armat, apartament de bloc, etc., şi fără echipamente adiţionale contorului. De asemenea, aceasta permite întreruperea sau restaurarea furnizării apei printr-un singur „click”, fără să fie nevoie de intervenţia umană a operatorului în locaţie, prin montare de electorvalve inteligente, controlate prin aceeaşi infrastructură de comunicaţii care deserveşte şi citirea contoarelor.

Implementarea soluţiei „aquaWAN” le va permite companiilor de apă să gestioneze mai eficient consumul de apă, dar şi să ofere servicii noi, cu valoare adăugată, consumatorilor casnici şi industriali bazate pe datele colectate în timp real din reţelele de distribuţie a apei.

În prezent, reţeaua IoT LoraTIM este utilizată în peste 10 proiecte, atât în domeniul producţiei (companii multinaţionale), cât şi în zona de monitorizare a mediului, a îngheţării alimentelor, a bunurilor şi persoanelor, precum şi în industria agricolă.

Comentarii

comentarii