Acasă Actualitate Timișorenii, între rugi și struguri sârbești

Timișorenii, între rugi și struguri sârbești

1004
DISTRIBUIȚI

Sfârșitul săptămânii trecute ne-a găsit, pe noi, timișorenii, într-o ipostază din care aveam să alegem una din formele de participare la festivalurile publice. Una, la Timișoara, la Ruga Bănățeană și alta, la vecinii noștri sârbi, la Vârșeț, la Festivalul Strugurilor. În ambele situații era vorba despre lume multă, gălăgie, dar din păcate, și…murdărie. Parcul Rozelor a devenit, tot mai des, locul în care se amestecă, nefast, resturile alimentare, ambalajele, țigările, cutiile de orice fel, șobolanii fericiți, dar și strigătele inconfundabile ale istericilor ”de serviciu”. Cine sunt ei? De la organizatori, la participanți, spectatori, figuranți (direct și peiorativ), oameni obișnuiți cu locul, dar mai ales, neobișnuiți. Acei ”navetiști” din județele învecinate spre iubita noastră, Timișoara, pe care o calcă în picioare cu nonșalanța distrugătorilor civilizației în care, ca naivii, mai credem.

Atena nu era un oraș curat, nu era o capitală despre care să crezi că ar fi modelul european al civilizației, era doar demonstrația forței unui timp pe care omenirea nu-l va mai putea recupera. ”Invazia imigranților musulmani” i-a determinat pe greci să devină mult mai atenți cu orașele lor, în special cu Atena, dar și Salonic, să curețe, să aplice amenzi (autoritățile), să-și redescopere valorile… Acum, orașele lor sunt mai curate decât multe din occident. Transformarea s-a produs în doar patru – cinci ani… Repede! Se poate!

Timișoara, care a fost modelul de curățenie, colcăie de gunoaie și de incompetență.

Poate de atâta silă, mii de timișoreni au luat drumul Vârșețului, la faimosul Festival al Strugurilor. Muzică, dar nu urlete, poliție, dar nu demonstrații de forță, oameni veseli, dar nu penibili… Coada mașinilor la intrarea în România, duminică seara, la Stamora – Moravița, era de sute de mașini. Doar în anii 90, pe vremea …piețelor, mai descopeream astfel de imagini. Alte momente, alte situații, alte întrebări…Timișorenii, dar și alți bănățeni (din Caras – Severin și Arad), știind despre festival, au ales să dezerteze din Timișoara sufocată de praf, pulberi chimice, mirosuri îngrozitoare, tobe, bași, străzi întunecate și ignoranță.

Buni sunt strugurii din Banatul Sârbesc, bun vinul…

Bine ar fi să avem o administrație de care să ne mândrim! Doar suntem bănățeni!

Comentarii

comentarii