Acasă Actualitate Timișorenii, invitați să descopere progresul realizat în domeniul mobilității electrice

Timișorenii, invitați să descopere progresul realizat în domeniul mobilității electrice

DISTRIBUIȚI

În februarie 2018, la Timișoara demara proiectul Electromobilitate, la început prin publicarea unor articole online, dedicate mobilității electrice. În timpul scurs de atunci, acestui demers i s-au alăturat zeci de utilizatori ai automobilului electric, care și-au adus contribuția benevol, prin monitorizarea deplasărilor, publicarea de statistici, informații și articole.

După doar un an, activitatea s-a extins la prezentări cu studenții de la Politehnică și test drive-uri cu primele două mașini parcate în garajul virtual, ”Ionică” (Hyundai Ioniq, model 2018) și ”TM 3” (Tesla Model 3, long range, tracțiune spate, model 2018)

Apoi s-a născut ideea unui blog dedicat utilizatorilor de vehicule electrice -www.electromobilitate.com. Acesta urma să devină spațiul în care proprietarii să își descrie experiențele la volan, cu bune și mai puțin bune, așa cum este în prezent noul univers electric, aflat la început de drum.

Următorii patru ani au zburat, din păcate cu multe griji și necazuri, cauzate de pandemie și conflictul din țara vecină. Privind în retrovizor, rămân însă câteva statistici, care confirmă ascensiunea rapidă a mobilității electrice în lume, în Europa și în România.

La sfârșitul anului 2022, înmatriculările de automobile 100% electrice din totalul celor noi reprezentau 9,1% în România, 14% în Europa și 10% pe plan global (Sursa informațiilor: CleanTechnica și RO e-mobility index).

Pentru ca această creștere rapidă să fie cât mai bine documentată, inițiatorii proiectului Electromobilitate au ales varianta comunicării directe dintre cei ce utilizează în prezent automobile electrice și cei interesați de achiziția unui model în viitor.

Competența celor 77 autori, care au publicat peste 2.200 articole pe blog, provine din experiența acumulată la volan, în condiții de trafic real, pe buzunarul propriu, din care peste două milioane km (de 5,2 ori distanța de la Pământ la Lună) au fost monitorizați săptămânal în cadrul proiectului.

Creșterea rapidă a parcului auto electric se reflectă și în creșterea echipei ce colaborează la proiect. In primul trimestru din 2023 parcursul monitorizat este mai mare decât cel din întregul an 2020.

Cu ocazia aniversării primilor cinci ani de la inițierea proiectului Electromobilitate, inițiatorii acestuia îi invită pe toți cei interesați la dialog pe teme legate de experiența acumulată de cei 65 participanți activi în proiect, după un parcurs de peste 2 milioane km 100% electrici în România.

Pentru a marca trecerea primilor cinci ani de activitate, echipa proiectului Electromobilitate și mașinile lor minunate din întreaga țară își dau întâlnire în weekend-ul 21-23 aprilie, chiar în orașul din care a plecat acest proiect, Timișoara, unde așteaptă să li se alăture studenții și profesorii de la Politehnică, la fel ca în 2019. Cu această ocazie sunt programate mai multe evenimente și acțiuni de informare despre progresul realizat în domeniul mobilității electrice, din 2018 până în prezent. Toate acestea au îndeplinit standardele solicitate de organizația mondială care se ocupă de manifestările Earth Day și evenimentul nostru a fost inclus în programul ediției 2023. Așadar, suntem deosebit de mândri de faptul că Timisoara Verde – cum am denumit evenimentul nostru pentru Earth Day – a pus Timisoara pe harta lumii, în contextul mișcărilor ecologiste.

Sâmbătă, 22 aprilie 2023, între orele 10,00-13,00, în Piața Victoriei va avea loc întâlnire cu publicul timișorean, urmată de la ora 18,00, în zona centrală a Timișoarei, de o simulare a unui viitor tăcut și fără emisi în zona centrală – circuit demonstrativ cu automobilele electrice.

Comentarii

comentarii