Acasă Actualitate Timișorenii plătesc în fiecare lună pierderile din reţelele Colterm. Anul trecut au...

Timișorenii plătesc în fiecare lună pierderile din reţelele Colterm. Anul trecut au fost de peste 31%

577
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au aprobat prin vot proiectul de hotărâre privind pierderile tehnologice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferente anului 2018. Este vorba despre pierderi în reţelele de transport (Conturul II ) 12,44 %, pierderi în reţelele de distribuţie aferente PT (Conturul III ) 11,76 %, pierderi în reţelele de distribuţie aferente CT cvartal + CET Freidorf (Conturul V) 7,21 %. În total, peste 31%.

“În cadrul bilanţului termoenergetic anual real aferent anului 2018 s-au determinat pierderile tehnologice de energie termică pentru activităţile de transport şi distribuţie a energiei termice ale COLTERM SA pentru anul 2018. În conformitate cu art.40 alin.(3), din LEGEA nr. 325 /2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, pierderile tehnologice se aprobă de autoritatea administraţiei publice locale având în vedere o documentaţie elaborată pe baza bilanţului energetic, întocmită de operatorul care are şi calitatea de furnizor şi avizată de autoritatea competentă”, arată expunerea de motive care a însoţit proiectul.

Prin HCL nr. 400 din 25.07.2019 a fost aprobată documentaţia privind “Bilanţul real tehnologic şi optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferent anului 2018”. Urmare a celor prezentate mai sus, iniţiatorii proiectului au considerat necesară şi oportună aprobarea pierderilor tehnologice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferente anului 2018.

Pierderile COLTERM sunt validate de ANRE, care prin adresa nr. 54206/19.06.2019, şi-a dat acordul pentru lucrarea “Bilanţul real tehnologic şi optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al municipiului Timişoara aferent anului 2018”, apreciind ca “fiind corecte principiile de determinare a pierderilor tehnologice de energie termică prezentate în bilanţ, însă pentru luarea în considerare a valorilor rezultate din bilanţ în structura tarifelor de transport şi distribuţie este necesară aprobarea acestora de către autoritatea administraţiei publice locale” – se arată în expunerea de motive.

Într-un recent top al datornicilor la stat, Primăria Timişoara este pe locul doi, cu peste 21 de milioane de lei.

Comentarii

comentarii