Acasă Sănătate Timișorenii sunt așteptați, în Piața Victoriei, să-şi testeze gratuit glicemia și hemoglobina...

Timișorenii sunt așteptați, în Piața Victoriei, să-şi testeze gratuit glicemia și hemoglobina glicată

970
DISTRIBUIȚI

Timișorenii sunt așteptați vineri, 17 noiembrie, între orele 9.00 și 16.00, în fața Operei Naționale din Piața Victoriei, unde li se pot face gratuit testări de glicemie și hemoglobină glicată.

De asemenea persoanele diagnosticate deja cu diabet pot beneficia de examinări de specialitate pentru complicații ale diabetului – screening de neuropatie diabetică și picior diabetic.  Acțiunile de testare fac parte din Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” derulată în perioada 14-18 noiembrie la Timișoara. Aproximativ 5% din populația județului Timiș are diabet zaharat și se află în evidențele medicilor diabetologi, arată datele Casei Județene de Sănătate Timiș.

Astfel, ultimele statistici centralizate la finalul primelor nouă luni ale lui 2017, indică un număr total de 30.289 de persoane care suferă de diabet în județ.  Diabetul afectează în principal populația în vârstă – mai mult de 70% dintre cazuri sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani.  Pe grupe de vârstă, prevalența cea mai ridicată este atribuită categoriei 60-69 de ani: 40% din totalul cazurilor (12.153) se află în acest interval. Puțin peste un sfert din persoanele cu diabet, 26%, fac parte din grupa de vârstă 20-59 de ani, care reprezintă, într-o proporție ridicată, populația considerată activă. În ceea ce privește populația tânără, în evidențele specialiștilor sunt 150 de pacienți cu diabet, cu vârstă sub 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1.  Aceleași date arată o pondere mai mare a diabetului în rândul femeilor – cu aproximativ 17% mai multe cazuri decât în rândul bărbaților. Din totalul pacienților cu diabet, 16.323 sunt femei, iar 13.966, bărbați.

 

 

Comentarii

comentarii