Acasă Cultura Timișorenii sunt invitați la Zilele Dovleacului, la Kikinda, Serbia

Timișorenii sunt invitați la Zilele Dovleacului, la Kikinda, Serbia

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Kikinda din Serbia vor fi vineri, 15 septembrie, în Piața Victoriei din Timișoara, la restaurantul “Lloyd”, de la ora 12:00, pentru a-i invita oficial pe bănățeni la cea de-a XXXII-a ediții a Festivalului “Zilele  Dovleacului” 2017.

Evenimentul va avea loc anul acesta, în perioada  21 – 24 septembrie 2017.

În fiecare an Kikinda devine pentru câteva zile centrul Europei şi toate acestea datorită unei mici dar puţin mai „grase“ plante numită – dovleac. Totul a început cu mult timp în urmă, când, pentru a descrie cât de plată este regiunea Kikinda, oamenii aveau o vorbă: „Te urci pe dovleac şi vezi întreaga Kekendă“, fapt pentru care în perioada evenimentului „Zilele Dovleacului“ localnicii, şi nu numai, concurau pentru alegerea celui mai lung şi celui mai dur dovleac.

Sâmbătă are loc sărbătoarea oficială. Încă din zorile zilei  începe concursul de pregătire a celor mai diversificate mâncăruri pe bază de dovleac. Apoi urmează, ceva specific când e vorba de voivodeni, micul dejun tradiţional bănăţean unde, cel mai important loc, îl ocupă desigur dovleacul. „Micul dejun bănăţean“ este de fapt o competiţie între femeile din zonă pentru pregătirea acetuia în mod tradiţional. Şi dacă nu ar fi fost acest „Mic dejun bănăţean“ la Zilele dovleacului în Kikinda, suntem siguri că până acum ar fi fost deja uitate mâncărurile tradiţionale.

„Zilele Dovleacului“ reprezintă de fapt legătura dintre trecut şi tradiţie, dar şi viitor. „Jocurile şi concursurile cu dovleacul“, cum ar fi alergatul cu dovleacul în mână, concursul de mâncat seminţe şi plăcinte de dovleac pentru copii din şcolile generale, la fel şi realizarea de măşti. Pentru ceilalţi care au un suflu sportiv mai redus, urmează realizarea măştilor,  unde copiii sunt motivaţi în mod deosebit, căci lucrează cu materiale care de obicei  nu le folosesc la orele de lucru manual: dovleac, porumb, fasole, floarea soarelui, morcov, ardei, măr, diferite frunze … Doar cu puţină imaginaţie se pot realiza diferite forme vesele din roadele toamnei,  care cel mai adesea se aseamănă cu cele de clovn. După realizarea lor, trupa veselă reprezentată de tinerii din Kikinda şi oaspeţii lor din grădiniţele comunelor vecine, se prezintă înt-un program de carnaval organizat în centrul oraşului îmbrăcaţi în haine realizate din păpuşoiul de porumb, saci de cânepă şi din rodurile toamnei, toate acestea fiind însoţite de cântece şi recitare.

Încet, încet ajungem seara şi la partea finală când un juriu de specialitate măsoară al cui dovleac este mai mare şi mai greu. Până acum campionul absolut a deţinut un dovleac de 283  cm, iar cel mai greu dovleac cântărit până acum în Kikinda a măsurat aproximativ 507 kg.  Pentru a se putea obţine astfel de roade este nevoie de multă dăruire, căldură, destule îngrăşăminte, apă şi desigur ca pentru orice în lume – dragoste. La Muzeul Popular în fiecare an se organizează şi o expoziţie de pictură naivă, precum şi  lucrări artistice şi literare  ale elevilor din scolile generale şi licee.

“Vă dorim o ședere plăcută și confortabilă în țara noastră – în oraşul Kikinda”, este îndemnul Primăriei Kikinda către bănățeni.

 

 

 

Comentarii

comentarii