Acasă Economic Timișul are cei mai mulți porci din România

Timișul are cei mai mulți porci din România

DISTRIBUIȚI

mangalitaProf, univ. dr. Doru Petanec, directorul DADR Timiş: Fermierii vor să creeze în judeţ un nucleu de creştere a rasei de porc Mangaliţa

Supranumite şi ‘porcul-somon’, pentru că are în grăsime doar cholesterol ‘bun’ care nu afectează vasele de sânge, suinele din rasa Mangaliţa încep să devină o atracţie pentru fermierii timişeni.
‘Am început să facem lobby pentru Mangaliţa, pentru că preţul e bun la vânzare fie pe viu, fie pe produs finit – salam, jumări, slănină. Vrem să devenim un nucleu al crescătorilor de Mangaliţa pentru zona de vest, pentru cei care vor să cumpere purcei sau produse tradiţionale din această rasă şi care sunt nevoiţi, în prezent, să meargă la Turda, unde este un astfel de centru’, spune prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş.
În judeţ sunt doar trei proprietari cu câteva capete de Mangaliţa, în schimb în Ungaria s-a dezvoltat foarte mult acest sector.
‘Rasa Mangaliţa este protejată ca rezervă de gene, pentru calităţile sale, fiind pe cale de dispariţie. În România mai sunt câteva zeci de mii de capete, iar la nivelul judeţul Timiş, doar vreo 60’, adaugă dr. Tiberiu Lelescu, fost director executiv al DADR Timiş.
Pentru promovarea porcinelor Mangaliţa în Banat, specialiştii de la USAB Timişoara au organizat, în toamnă, un seminar cu această temă, la care au participat şi câţiva fermieri din Turda, care au adus şi câteva perechi de suine din această rasă spre prezentare studenţilor.
Petanec spune că cel mai ieftin produs de la aceşti porci este slănina, care se vinde la un preţ de 35 de lei/kg.
Rasa Mangaliţa a fost obţinută în urma încrucişării suinelor autohtone, a mistreţului şi a porcului Sumadia de talie mare, cu părul lung şi creţ (din Principatul Serbiei), în Imperiul Habsburgic, în urmă cu două veacuri, prima atestare a sa pe teritoriul actual al României fiind la Chişinău-Criş, pe moşia arhiducelui Iosif Anton, unul dintre fiii împăratului austriac Leopold al II-lea. Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt şi acoperit cu păr inelat.
Chiar dacă rasa ajunge la 100 de kilograme abia după 15 luni, în timp ce competitorii din rasele York, Landrace sau Marele Alb au o rată de creştere mult mai rapidă (în doar şase luni), Mangaliţa prezintă multe alte avantaje: nu este pretenţioasă, rezistă la temperaturi scăzute şi presupune cheltuieli mici de întreţinere.
La ora actuală, Timişul este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte efectivele de porcine, cu circa 90.000 de capete în sectorului gospodăriilor populaţiei şi 500.000 de capete în ferme (7 ferme de scroafe, unde se produc purcei), dar efectivul rulat este mult mai mare, trecând de 1 milion de capete pe an.
C.B,

Comentarii

comentarii