Acasă Economic Timişul a primit 20 de milioane de euro pentru aderarea la Spaţiul...

Timişul a primit 20 de milioane de euro pentru aderarea la Spaţiul Schengen

DISTRIBUIȚI

Investiţiile au fost realizate în proporţie de 64 la sută

Îndeplinirea condiţiilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen a adus pentru judeţele de la frontiera de vest investiţii de zeci de milioane de euro făcute în vămi, unde au fost modernizate sediile şi aduse sute de autovehicule noi, dar şi în aeroporturi, unde se construiesc noi terminale. În judeţul Timiş, au fost investiţi, în ultimii doi ani, aproape 20 de milioane de euro pentru îndeplinirea condiţiilor de aderare a României la Spaţiul Schengen, banii fiind folosiţi pentru construirea unui nou terminal la Aeroportul Timişoara şi pentru dotarea şi modernizarea vămilor Moraviţa şi Jimbolia.

Cei mai mulţi bani, aproximativ 15 milioane de euro, i-a primit Poliţia de Frontieră Timiş. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş, Ciprian Gaic, investiţiile pentru securizarea viitoarelor frontiere externe ale Uniunii Europene au început în urmă cu un an şi sunt realizate în proporţie de 64 la sută, urmând să fie gata la sfârşitul anului 2010. Prin programul de aderare a României la Spaţiul Schengen, în judeţul Timiş au fost reabilitate şi modernizate sediile Poliţiei de Frontieră Timiş, ale punctelor de trecere a frontierei Moraviţa şi Jimbolia şi ale sectoarelor Poliţiei de frontieră Moraviţa, Deta, Cruceni şi Jimbolia, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 10,3 milioane de euro. De asemenea, în cadrul aceluiaşi program, Poliţia de Frontieră Timiş a fost dotată cu 26 de autospeciale Volkswagen Transporter, 49 de autovehicule de teren Iveco Massif, 38 de autoturisme Volkswagen Passat, cinci Audi A4 şi 16 ATV-uri, în valoare totală de aproximativ 4,6 milioane de euro. Poliţiştii de frontieră din judeţul Timiş au primit şi un autoturism Land Rover Discovery, dotat cu un aparat de termoviziune, care a costat aproximativ jumătate de milion de euro. Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Timiş a mai fost dotat cu camere de supraveghere a frontierei de stat, cititoare de paşapoarte, calculatoare, aparatură specială de termoviziune şi staţii de comunicare. De asemenea, au fost organizate cursuri pentru 580 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră. După aderarea la Spaţiul Schengen, în judeţul Timiş poliţiştii de frontieră vor trebui să securizeze aproximativ 220 de kilometri de graniţă externă a Uniunii Europene, la frontiera cu Serbia. În Timiş vor mai exista două puncte de trecere a frontierei, la Jimbolia şi Moraviţa, iar la Cenad, pe graniţa cu Ungaria, va exista un punct de contact în care vor lucra agenţi din ambele ţări. În cadrul programului de aderare a României la Spaţiul Schengen a mai fost construit şi un nou terminal la Aeroportul Internaţional Timişoara. Construcţia şi dotarea terminalului, al cărui rol va fi de a separa fluxurile de călători care vin sau pleacă în statele non-Schengen de cei din statele Schengen, a costat aproximativ 3,5 milioane de euro. În această sumă este inclusă construcţia noului terminal non-Schengen şi dotarea acestuia cu toată aparatura necesară, de la porţi de securitate, până la benzi transportoare şi camere de filmat.
Ultima vizită de evaluare va avea loc în perioada 6-10 decembrie, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) – SIRENE. Programul vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu. România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011. În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate, Islanda şi Norvegia, şi, din decembrie 2008, Elveţia.

 

Comentarii

comentarii