Acasă Actualitate Timişul are cea mai mare rată de ocupare a populaţiei din Europa

Timişul are cea mai mare rată de ocupare a populaţiei din Europa

DISTRIBUIȚI

În plină criză economico-financiară
Incredibil, dar adevărat, conform Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş, rata de ocupare a populaţiei în judeţul Timiş, în plină criză economică, este cea mai mare din Europa, dar, la nivel naţional, este mult mai mică. “Rata de ocupare e aproape 80%, în Timiş, cea mai mare din Europa, iar, la nivel de ţară, este sub 70%, în timp ce rata şomajului a scăzut la 4,5%, în Timiş, la sfârşitul lunii aprilie. Procentul de ocupare a locurilor vacante este şi mai mare, 94%”, a declarat Cornel Chiş (foto), directorul adjunct al AJOFM Timiş.
 
Şomajul este la limita normală, în Timiş

Deşi şomajul trece puţin peste 4 procente (15.500 şomeri, la cei aproximativ 700.000 de timişeni), este o cifră normală, într-o economie liberă. Totuşi, situaţia este surprinzătoare, fiindcă se întâmplă în plină criză economico-financiară, dar aşa a fost întotdeauna în zona de vest. Un procent prea mic de şomeri nu ar mai atrage investitorii, şi atunci va fi grav. De fapt, aşa era în Timiş, înainte de criză, rata şomajului ajunsese la 1,4% şi nu mai venea niciun investitor aici. Nu avea de unde să îşi ia forţa de muncă necesară. În această săptămână, la AJOFM Timiş există 490 de locuri de muncă vacante şi numărul creşte. Unul dintre obiectivele Strategiei Europa 2020 prevede cresterea incluziunii prin promovarea unei economii cu o rată ridicată a ocupării forţei de muncă, 75% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani (media Uniunii Europene în 2020) care să asigure coeziunea socială şi teritorială. Valoarea ţintei la nivel naţional este de 69% – 70%. În acest moment, ajutorul de şomaj este de 75% din salariul minim pe economie, cu unele majorări în funcţie de vechime, dar, după 1 iunie, ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%, ca şi pensiile. Perioada pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj este de: 6 luni pentru un stagiu de cotizare între 1 – 5 ani; 9 luni pentru un stagiu de cotizare între 5 – 10 ani şi 12 luni pentru un stagiu de cotizare de peste 10 ani.

Măsuri

Una dintre măsurile pentru atingerea obiectivului de creştere a nivelului de ocupare în ţara noatră o reprezintă creşterea investiţiilor în formarea profesională continuă şi implicarea partenerilor sociali – patronat, sindicate şi autorităţile publice –în corelarea sistemelor de educaţie şi formare cu evoluţia pieţei muncii. De asemenea, se impuneîncurajarea întreprinderilor de a investi în formarea propriilor angajaţi. E nevoie de facilitarea accesului persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, în
special a celor provenind din zonele rurale si a persoanelor inactive, la cursuri gratuite de formare profesională continuă şiimplicarea partenerilor sociali în planificarea ofertelor de educaţie şi formare.

Comentarii

comentarii