Acasă Cultura Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte – superconcert simfonic la...

Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte – superconcert simfonic la Filarmonica Banatul Timișoara

DISTRIBUIȚI

După Orchestra Filarmonicii din Gera, vineri, 15 noiembrie, vom avea un nou ansamblu muzical pe scena Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara. Este vorba de Orchestra Filarmonicii din Arad.

Concert-maestru Mircea Tătaru, a explicat că sub conducerea maestrului Cristian Lupeş, dirijorul concertului, orchestra- prin programul pe care-l propune, deschide Festivalul Internaţional de Muzică Nouă Intrada, aflat la a VI-a ediţie.

Acest festival anual este un bun prilej de a prezenta publicului lucrări în primă audiţie, de a cunoaşte lucrări moderne ale unor compozitori din ţară şi străinătate. Vom asculta Tablouri dintr-o revoluţie de Teodor Ţuţuianu, Romantische Spuren pentru vioară şi orchestră de Robert Dycke, Concertino buffo de Livia Teodorescu-Ciocănea, Voyages de Ayal Adler, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte de Irina Odăgescu Ţuţuianu şi Jalba de Laura Manolache.

”Pe Teodor Ţuţuianu l-am cunoscut la finele lunii ianuarie, anul acesta, când am ascultat lucrarea sa Linguri şi linguriţe. Este profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. S-a născut la 27 ianuarie 1944. A obţinut diploma de doctor în muzicologie în 1963 şi în 2007 a primit Premiul Academiei Române pentru volumul Spectromorfii în partituri palestriniene şi bachiene. Tablouri dintr-o revoluţie este de fapt un concert pentru pian şi orchestră dedicat eroilor Revoluţiei din 1989. Este o lucrare contrastantă, dramatică, dar şi serenă pe alocuri. Solistă va fi pianista Andreea Dumitrescu”, a explicat Tătaru.

Robert Dycke este profesor de muzică. A studiat vioara şi compoziţia la Facultatea Antroposofică din Bonn. Este şi profesor Waldorf, la Timişoara predând teatru la Liceul Waldorf, fiind şi mentor pentru Şcolile Waldorf de limbă română. Lucrarea sa Romantische spuren, în traducere — Urme romantice este o lucrare concertantă pentru vioară, în primă audiţie absolută. Solistă va fi violonista Diana Moş.  Concertino buffo este un omagiu adus lui Charlie Chaplin. Iniţial a fost o sonatină pentru pian la patru mâini şi se chema Sonatina buffa. Livia Teodorescu-Ciocănea, pianistă şi compozitoare, este profesor universitar la catedra de compoziţie a Universităţii de Muzică din Bucureşti. Creaţia sa cuprinde peste 65 de lucrări în diferite genuri muzicale. Solistă va fi pianista Andreea Olariu.

O altă lucrare în primă audiţie este Voyages care îi aparţine compozitorului Ayal Adler, directorul Ligii Compozitorilor din Israel. A absolvit pianul şi compoziţia la Conservatorul Rubin din Ierusalim. A studiat cu dirijori celebri, astfel că în ultimii ani a condus orchestre din Statele Unite, Canada, Germania, România, Austria, Elveţia, Rusia şi altele. Lucrarea pe care o vom asculta a fost compusă în anul 1999. Irina Odăgescu Ţuţuianu este prezentă în concert cu Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, bineînţeles inspirată din basmele şi poveştile lui Petre Ispirescu. În tinereţe a avut profesori celebri în ţară, dar a avut şi fericirea să înveţe de la Xenakis, Ligeti şi Stockhausen. Atât compoziţiile sale cât şi conferinţele despre muzică, au depăşit graniţele ţării, fiind ascultate în Statele Unite, Europa şi Asia. La cei 82 de ani ai săi, este încă activă în compoziţie.

Ultima lucrare din concert este Jalba, compusă de Laura Manolache.

Născută în anul 1959 la Bucureşti, Laura Manolache este cunoscută prin compoziţiile sale, prin lucrările muzicologice şi prin rezultatele pedagogice. În 1995 a devenit doctor în muzicologie cu teza „Consonanţă şi disonanţă între antagonism şi complementaritate”. Jalba este o piesă pentru recitator şi orchestră după Ion Luca Caragiale. Umoristică şi plină de energie, ne aduce aminte de Jalba hoţilor din puşcării scrisă de marele Caragiale. Narator va fi îndrăgitul actor Cristian Iacob -a conchis Mircea Tătaru.

Comentarii

comentarii