Acasă Actualitate Tinerii maghiari din România vor un rol determinant în viaţa comunităţii

Tinerii maghiari din România vor un rol determinant în viaţa comunităţii

491
DISTRIBUIȚI

Tinerii maghiari din România vor un rol determinant în viaţa comunităţii maghiare din ţară. Aceasta a fost concluzia Adunării Generale a Conferinţei Tineretului Maghiar din România (MIÉRT), care s-a desfăşurat în perioada 16-18 aprilie 2008 la Arad, manifestare la care a participat şi preşedintele UDMR, Marko Bela. Conferinţa Tineretului Maghiar din România trebuie să fie promotorul tuturor acelor idei şi iniţiative care pe termen mediu şi lung formează viitorul maghiarilor din România. Tocmai de aceea, Adunarea Generală îşi manifestă interesul şi sprijinul pentru nou-înfiinţata instituţie, denumită Academia Kós Károly în a cărei activitate şi organizare se doreşte ca MIÉRT să participe şi să reprezinte în mod corespunzător nevoile şi interesele tinerilor. Această instituţie trebuie să aibă menirea de a asigura instruirea viitoarei generaţii de lideri ai comunităţii maghiare.
Din punct de vedere al dezvoltării comunităţilor, tinerii maghiari consideră că programul Europa 2020 trebuie să devină un instrument pentru ca societatea informaţională să fie „tangibilă” pentru tineri, pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru conştientizarea folosirii resurselor naturale.
La acest eveniment s-a dezbătut şi noul proiect de Lege a învăţământului din România. Adunarea Generală a salutat proiectul de lege a învăţământului elaborat de Guvernul României şi prevederile acestuia privind descentralizarea. Dar, totodată, se atrage atenţia asupra faptului că forma actuală a proiectului nu conţine prevederi privitoare la drepturile organizaţiilor studenţeşti  şi ale elevilor de a participa în toate structurile decizionale ale instituţiilor de învăţământ.

Comentarii

comentarii