Acasă Editorial TIR-ul medical, ultima tichie de mărgăritar a Comandantului Arafat

TIR-ul medical, ultima tichie de mărgăritar a Comandantului Arafat

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial


Motto

“Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare

Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață,

 HotNews.ro, 22 februarie 2021


M-am mirat când am văzut, în urmă cu ceva timp, ditamai TIR-ul roșu în curtea renumitului spital Victor Babeș din Timișoara. M-am mirat și după ce i-am aflat destinația. Bine, bine, dar chiar în curtea unui mare spital să instalezi așa ceva? Nu este mai trainic, mai sigur și mai frumos, adică mai cu folos, într-o situație de pandemie care pare să nu se mai termine, să reamenajezi un corp de clădire? Sau să faci, precum chinezii, anul trecut, dacă nu în zece zile măcar în 100, un spital modular? Și să utilizezi aceste mașini speciale pentru catastrofe, calamități naturale? Dar ce știu eu? Nedumerit sunt şi când, de câţiva ani buni, din orașe apropiate Timișoarei sunt trimiși către capitala Banatului pacienți, în stare mai mult sau mai puţin gravă, cu elicopterul. Cu cât este mai ”VIP” pacientul, cu atât este mai mare dorința de a fi trimis numai și numai cu elicopterul, de cele mai multe ori cu aprobarea Comandantului, disponibil zi şi noapte să salveze români! În ciuda evidenței că ar fi ajuns mai repede și mai în siguranță la spitalul de destinație cu o ambulanță bine dotată!

M-am întristat când am aflat că TIR-ul medical de la Timișoara s-a defectat. Altul s-a stricat la Botoșani. Un astfel de mastodont costă 264.930 de dolari, potrivit unui comunicat din aprilie 2020 al Departamentului pentru Situații de Urgență, citat de HotNews. Niciunul dintre cele 5 achiziţionate nu a funcţionat prea bine, de când au fost aduse în ţară din Turcia. Semne de avarie ale unui astfel de TIR au apărut la Institulul Marius Nasta din capitală, în 21 februarie 2021, când “un generator al unității mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului s-a aprins și a scos fum, potrivit unor surse, chiar flacără, potrivit altor surse. Cei 7 pacienți tratați acolo au fost mutați rapid în clădirea spitalului și nu au fost răniți” (HotNews.ro, 22 februarie 2021).

Au reacţionat prompt la acest eveniment, aşa cum se vede în motto-ul articolului meu, cele două eroine ale activismului civic din România, doamnele Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care conduc asociația ”Dăruiește Viață”. Aşa cum le este stilul, nu au făcut o critică compusă doar “din vorbe”, ci au argumentat cu fapte: spitalul modular construit de către domniile lor, în Bucureşti (care a costat doar 2 milioane de euro!!!) este soluţia, validată peste tot în lumea civilizată, în situaţia unei epidemii cu durată greu previzibilă. (HotNews.ro, 22 februarie 2021).

Reacția Comandantului Arafat la comentariul doamnei Oana Gheorghiu, legat de TIR-urile unităţi ATI, a fost foarte dură: “De câțiva ani buni reprezentantele fundației ”Dăruiește Viață” au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU …etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector. Până acum, am tolerat aceste atacuri fără a lua o poziție oficială, considerând că nu are rost să răspundem reacțiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este să ”dăruiești viață” și alta este să dăruiești societății venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează vieți, își asumă responsabilități, în condiții dificile care sunt de multe ori chiar ostile” (HotNews.ro, 24 februarie 2021).

Catastrofa, de altfel previzibilă, după faptele prezentate mai sus și legată de proasta gestionare a acestor ”unități mobile de urgență” nu a întârziat: în 12 aprilie 2021, trei dintre cei opt pacienți COVID-19 care erau tratați în TIR-ul dotat cu aparatură ATI, de la Spitalul Victor Babeș din București, au murit, în urma defecțiunilor apărute la distribuirea oxigenului.

Este mai presus de orice îndoială cine a avut dreptate în disputa de logistică medicală redată mai sus, în rezumat.

După eșecul tragic cu aceste TIR-uri turceşti plasate pe termen lung, doar aparent potrivit, în curtea spitalelor, ultima tichie de mărgăritar de pe capul Comandantului Raed Arafat stă să cadă!

P.S. Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar, se spune în ironie despre cel care, lipsit de lucruri de primă necesitate, aleargă după altele, mai puțin utile sau inutile (Dex Online).

Comentarii

comentarii