Acasă Cultura Tiranii omenirii Hitler sau Kim Jong-un pot fi întâlniți la Muzeul de...

Tiranii omenirii Hitler sau Kim Jong-un pot fi întâlniți la Muzeul de Artă Timişoara

DISTRIBUIȚI

expo uratMarele artist român Virgiliul Moldovan și lucrările sale monumentale, care sondează o paletă largă de emoții au intrat într-un dialog intens cu primul public , joi 20 iulie, la Muzeul de Artă Timişoara, în prezenţa artistului şi a prof. dr. Victor Neumann, directorul instituţiei.
„E un invitat de excepţie. El face o regândire a urâtului, a monstruosului şi a ororilor care există în personalitatea umană. Sculpturile din această expoziţie ni s-au părut senzaţionale şi e o noutate absolută pentru Muzeul de Artă, şocante vor fi pentru publicul larg, care nu a avut ocazia să vadă aşa ceva”, a declarat prof.  Neumann.
Titlul expoziției – MEATING – un termen cu sensuri multiple, face trimitere pe de o parte la întâlnirea cu arta (deși ortografia diferă în mod intenționat) și pe de altă parte la carnalitatea ce constituie tematica artistică aleasă pentru cea de-a doua ediție Baroque II Urban 2017. Ceea ce este interesant şi unic în această expoziţie, pe lângă tehnică hiperrealistă folosită de sculptorul Virgilius Moldovan, este modul în care figuri politice şi istorice precum Hitler sau Kim Jong-un sunt reprezentate nu în postura lor de tirani, ci în ceea de personaje aflate la limita nebuniei, ilustrate într-o manieră grotescă, izolaţi şi rămaşi fără aura pe care le-o conferă societatea. Sculpturile lui Virgilius Moldovan sunt, la prima vedere, respingătoare, ba chiar scandaloase pentru ochiul obișnuit cu standardele de frumusețe impuse de societatea contemporană.  De ce ar trebui, atunci, privite?
Pentru că în spatele lor se ascund adevăruri ce trebuie abordate, teme care ne preocupă și pe care nu le putem trece cu vederea doar pentru că nu ne plac. Artistul ne pune față în față cu întrebări care privesc propria identitate, raportarea la lumea din jurul nostru și modul în care ne judecăm pe noi înșine și pe ceilalți, spune Ana-Daniela Sultana, curatorul expoziției.  Instalația digitală flux ID a tânărului Vlad Jelmărean va da un farmec în plus sculpturilor.
Cunoscut mai mult peste Ocean și în Europa – cu precădere in Austria, în a cărei capitală locuiește si lucrează de mai bine de trei decenii – artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expoziției de artă contemporană „MEATING” din cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Baroque||Urban. Lucrările sale, prezentate anterior în galerii, muzee, târguri și bienale de artă din Amsterdam, Beijing, Brașov, Cluj, Craiova, Florența, Frankfurt, Köln, Linz, Miami, Nashville, Praga, Rotterdam, sau Viena, ajung pentru prima dată la Timișoara, în cadrul evenimentului găzduit în perioada 21 iulie – 12 septembrie de Muzeul de Artă din Timișoara și organizat de Asociația Festivalul Baroc, Muzeul de Artă Timișoara și META Gallery.

“Născut în Brașov, la jumătatea decadei pe parcursul căreia orașul a purtat numele lui Stalin, Virgilius Moldovan este un artist excepțional, care nu necesită introducere pe plan internațional. Lucrările sale se regăsesc în spațiul public austriac și în numeroase colecții și expoziții ale galeriilor, muzeelor, târgurilor sau bienalelor de artă contemporană europene și de peste ocean. Mare parte din activitatea sa expozițională și de creație este concentrată la Viena, unde locuiește și lucrează de mai bine de trei decenii.
Prin expoziția de față, găzduită de Muzeul de Artă din Timișoara, în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului Baroque||Urban, personajele sale considerate adesea controversate ajung în premieră și în atenția publicului timișorean.
Neexcluzând alte mijloace de exprimare artistică, practica sa constă preponderent în sculptură, în care recurge la diverse materiale precum bronz, ghips, rășină sau silicon, din punct de vedere tehnic și la referințe istorice și socio-culturale, din punct de vedere al tematicii abordate. Pe artist îl preocupă, după cum însuși mărturisește, „morfologii aparte („Le Citoyen”) chiar patologice („Iris” ) sau excursuri politice neurotice („Rabbit hunter”, „Double target”)”.
„Arta mea este o filozafare asupra existenţei, asupra problemelor umane şi asupra inserţiei artei în viaţa socială. Este istoria în evoluţie, cu mai multe nivele, descriu diferite situaţii, unele poveşti, unele fapte reale pe care le-am surprins în existenţă şi le vizualizez în arta sculpturală, e un nivel chiar vegetativ, transmite emoţii profunde, e o chistiune endocrină, am putea spune. Toate au un anumit farmec”, a explicat Virgiliu Moldovan la Muzeul de Artă Timişoara. Inaugurarea expoziţiei va avea loc, vineri 21 iulie, la ora 18.30, şi va fi deschisă până în luna septembrie 2017.

Comentarii

comentarii