Acasă Actualitate Ştiu sau nu fermierii din Timiş cum să atragă banii Uniunii Europene?

Ştiu sau nu fermierii din Timiş cum să atragă banii Uniunii Europene?

DISTRIBUIȚI

“Află valoarea pământului tău! Recoltează fonduri europene!” – este campania de informare lansată în 1 februarie de Ministerul Agriculturii. “Accesarea fondurilor europene merge foarte greu”, a spus Nicolae Oprea, secretarul general al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş
Cea mai mare problemă, la ora actuală, pentru fermierii din Timiş, o reprezintă dificila accesare a uriaşelor fonduri oferite de către Uniunea Europeană. Cauza? Lipsa de informare şi pregătire a agricultorilor. Mai grav este că foarte mulţi agricultori nici măcar nu ştiu cui să se adreseze, pentru a cere informaţii. Deşi prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), până în 2013, fermierii români trebuie să acceseze 8 miliarde de euro de la UE, până în acest moment au fost atrase 1,3 miliarde de euro, iar Timişul se află pe locuri codaşe. “Accesarea fondurilor europene merge foarte greu. Să vină banii, dar este nevoie de o interpretare unitară, să se aplice aceeaşi unitate de măsură. Până nu vom avea ghiduri şi proceduri simplificate, nu va merge treaba, fiindcă acestea care există sunt o bătaie de joc şi numai înfrânează accesarea de fonduri UE”, crede Nicolae Oprea.

Să fie redusă rata erorilor!

“Află valoarea pământului tău! Recoltează fonduri europene!” este campania lansată, în data de 1 februarie, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru informarea fermierilor cu privire la fondurile alocate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2010, precum şi la modalitatea de accesare a acestora. “Campania îi sprijină pe fermieri, pe producătorii agricoli, beneficiarii acestor fonduri ce trebuie să facă pentru a depune la timp cererile de plată pentru că obiectivul nostru, în acest an, este să avem cererile de plată depuse la timp, în termenul stabilit prin regulamentele europene, 1 martie – 17 mai 2010 (pot continua până la sfârşitul lunii mai), şi al doilea obiectiv este ca erorile din cererile de plată sa se reducă substanţial”, a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru. Până acum, ţara noastră s-a confruntat cu erori în cererile de plată, având consecinţe şi atrăgând penalităţi din partea Comisiei Europene. Pentru a facilita programele, a fost creată, în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, posibilitatea de a aplica on-line, prin intermediul„IPA online”.

Vin alte subvenţii europene

La începutul anului 2010, fermierii din Timiş şi din întreaga ţară au ajuns la disperare, la vestea că Uniunea Europeană a interzis toate cele 16 subvenţii din agricultură. Situaţia era aşa de gravă, încât nici Ministerul Agriculturii nu ştia ce se va întâmpla şi cum vor mai fi ajutaţi producătorii agricoli. Iată că, luni, 1 februarie, situaţia s-a schimbat. “S-a tot discutat despre dispariţia subvenţiilor în agricultură şi aş dori să spulber acest mit, pentru că acestea nu vor dispărea, iar în anul 2010, se vor acorda subvenţii importante în sectorul agricol. Ceea ce a dispărut la 31 decembrie 2009 sunt nişte forme de subvenţii pe care, odată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, am căzut de acord că nu sunt conforme cu Politica Agricolă Comună (PAC)”, a spus Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În şedinţa de vineri, 28 ianuarie, 2010, Guvernul României a adoptat o ordonanţă simplă prin care se stabileşte cadrul general de acordare de ajutoare de stat producătorilor agricoli, conforme cu regulile UE. Obiectivul este ca, la sfarşitul anului 2014, fermierii români să primească subvenţii la fel de mari ca în toate ţările UE. În anul 2010, MADR va acorda următoarele subvenţii: prin Fondul European de Garantare Agricolă -729,8 milioane euro (81 euro/ha), prin alte fonduri pentru culturi arabile – 502,7 milioane euro. Aceste sume au crescut anual: în 2007 – totalul sumelor autorizate la plată era de 429.050.388,35 euro, (97,37%) din totalul sumelor alocate; în 2008 – 524.531.869 euro, (99,05%) din totalul sumelor alocate, iar în 2009 – 623,3 milioane euro.

Comentarii

comentarii