Acasă Cultura TM 2021 lansează amplul proiect IMPULS: Timișoara în (Re)Construcție – 5 zile...

TM 2021 lansează amplul proiect IMPULS: Timișoara în (Re)Construcție – 5 zile în trei piețe

870
DISTRIBUIȚI

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, în parteneriat cu Sezonul România-Franța (partener principal) și Institutul Francez din Timișoara, organizează în perioada 10-14 iulie marele proiect IMPULS: Timișoara în (Re)Construcție. Orașul nostru se transformă, se reconstruiește. La fel ca el, și oamenii, și mentalitățile se schimbă.

La conferința de prezentare, de miercuri 10 aprilie, au participat Simona Neumann, director executiv Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Andrei Țărnea, comisarul general din partea română pentru Sezonul Franţa-România, Jean Jacques Garnier, comisarul general din partea franceză pentru Sezonul Franța-România, Cyrille Fierobe, director al Institutului Francez Timișoara și reprezentanți ai companiei artistice G. Bistaki.

Proiect IMPULS: Timișoara în (Re)Construcție cuprinde o serie de spectacole de teatru și dans care vor sparge barierele clasicului și întâlniri față în față cu artiștii.

Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântu Gheorghe vor fi, timp de 4 zile, scena unor momente inedite. Dansuri și jonglerii surprinzătoare, teatru experimental vor provoca timișorenii să urmărească spectacole ieșite din comun.

Tema aleasă, Timișoara în (Re)Construcție este o temă actuală pentru că orașul este în continuă transformare. Și, alături de el, și cetățenii se vor transforma, mental și spiritual.

„Mă bucur că Timișoara 2021 s-a asociat Sezonului România-Franța prin organizarea acestui frumos festival – Impuls – care face parte dintre evenimentele de închidere a Sezonului la Timișoara.

Colaborarea noastră cu Timișoara 2021 continuă la toamnă cu festivalul „Impuls Fabric”, dedicat artelor stradale, dansului și muzicii live, care se va desfășura în Piața Traian, din 1 până în 6 octombrie.

Acest lucru corespunde voinței Institutului Francez de a contribui la dezvoltarea proiectului Timișoara – capitală europeană a culturii, conform orientărilor din Bid Book.

În ceea ce privește Sezonul România-Franța, acesta se va termina în mod oficial la București în 14 iulie și țin să mulțumesc pe această cale numeroșilor parteneri dinTimișoara care s-au mobilizat activ pentru organizarea celor peste treizeci de evenimente care au avut loc aici începând din 20 aprilie”, a declarat Cyrille Fierobe, directorul Institutului Francez din Timișoara.

Seria de evenimente IMPULS este un program realizat în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara și unul inclus în dosarul de candidatură pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. S-a vorbit deja despre importanța publicului, mai ales a celui timișorean, în contextul capitalei culturale.

”Voi spune că prin aceste spectacole facem o mișcare cu dublu sens pentru a sublinia acest lucru: aducem publicul la spectacol, dar și spectacolul la public – pentru că artiștii, dansatorii vor da reprezentații, așa cum v-am obișnuit, pe stradă, în aer liber, într-un modaccesibil tuturor.

Acum, zilele acestea avem evenimente în zona centrală: IMPULS: Timișoara în (Re)Conctrucție se întâmplă în Piața Operei, în Piața Libertății, în Piața Sf. Gheorghe și pe străzile adiacente, însă în prima săptămână a lunii octombrie, proiectul IMPULS are loc în cartierul Fabric, iar în anii următori vom continua și în celelalte cartiere istorice ale orașului.

Practic, vom desena un parcurs al artei, dinspre centru spre periferie, conform intenției deja anunțate în dosarul de candidatură.

Imediat veți afla chiar de la artiști mai multe despre performance-urile lor”, a spus Simona Neumann.

Despre artiști

Compania franceză G. Bistaki este una dintre cele mai originale companii de teatru outdoor din Europa, iar cei 5 artiști-dansatori vor susține două spectacole în Piața Sfântul Gheorghe în zilele de miercuri, 10 iulie și joi, 11 iulie, de la ora 21.30.

Artiștii de la G. Bistaki susțin astăzi spectacole în toată lumea. La Timișoara vor veni cu Baïna(na), un spectacol amuzant și postmodernist în care experimentează cu curaj, folosind obiecte comune, saci, lopeți, pentru ada o valență artistică obiectelor uzuale.

Cie Beau Geste din Franța va propune un dans inedit – Transports Exceptionnels, în Piața Victoriei, în zilele de joi 11 iulie 2019 și vineri, 12 iulie 2019 – de la ora 17.00 și de la ora 20.00.

Artistul Dominique Bovin are câteva creații emblematice pentru stilul său care se caracterizează prin mecanică și dans.

Transports Exceptionnels a fost deja jucat în peste 50 de țări și ajunge acum în Timișoara, după care își va continua parcursul prin lume.

Școala de Vară de Dans Contemporan va susține spectacolul Cadre și Forme – duminică, 14 iulie, de la ora 20.00 – în Piața Sf. Gheorghe.

Școala vară de dans contemporan din Timișoara – Cadre și Forme/Frames & Shapes este organizată de Asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold motion. Cele două coregrafe, Louise Kelsey din Marea Britanie și Lavinia Urcan din România, lucrează timp de o săptămână cu iubitorii de dans și pregătesc pentru duminică un spectacol inedit.

Teatrul Ósmego Dnia este unul dintre cele mai renumite teatre din Polonia si vine la Timisoara cu spectacolul Copiii Revoluției, care se va juca în zilele de sâmbătă, 13 iulie 2019 și duminică, 14 iulie 2019, de la ora 22.00, în Piața Libertății.

Teatrul polonez își are originile în mișcarea teatrală studențească din anii 60. Compania poloneză este numită astăzi The Rolling Stones ai teatrului. Ea a creat și a pus în scenă peste 50 de producții din întreaga lume. Teatrul lor este unul dintre cele mai importante centre de cultură independentă din Polonia.

Organizatorii și promotorii proiectului Europa Home, includ artiști tineri din alte țări în spectacolele lor. Împreună cu studenții Academiei de Arte din cadrul Universității din Osjiek, Croația, au creat acest nou spectacol, Copiii Revoluției.

Această producție a Teatrului Ósmego Dnia folosește medii și tehnici diferite: proiecții video, scene în mișcare, dans și păpuși, muzică. Copiii Revoluției este un spectacol dedicat nu numai celor care doresc revoltă, ci și celor care au sperat un viitor mai bun pentru toți, celor care nu au experimentat niciodată victoria, ci doar alte dezamăgiri.

Comentarii

comentarii