Acasă Cultura TM2021. Heritage of Timișoara: Biserica Romano-Catolică și complexul Notre Dame din Iosefin

TM2021. Heritage of Timișoara: Biserica Romano-Catolică și complexul Notre Dame din Iosefin

DISTRIBUIȚI

Biserica parohială romano-catolică cu hramul “Nașterea Fecioarei Maria”, de pe bulevardul Carol I nr. 13 din cartierul Iosefin, a fost construită între 1774-1775 în stil baroc târziu. Complexul Nôtre-Dame din Iosefin este un complex de clădiri construit în anul 1881 cu un fond de 100.000 de florini donat de Alexandre Bonnaz, episcopul romano-catolic de Cenad.

Proiectul inițial al bisericii a fost semnat de Carl Alexander Steinlein, inginer provincial, în data de 17 octombrie 1768. În timpul revoluției din 1848 turnul bisericii a fost grav avariat de artileria garnizoanei din cetate și reparat în 1861 de arhitectul Johann von Schuster, iar fleșa turnului a fost supraînălțată în anul 1889.

Complexul Nôtre-Dame din Iosefin este un complex de clădiri construit în anul 1881. Alături de  grădina amenajată ca un parc se aflau noviciatul, Școala normală de învățătoare și internatul. La sfârșitul secolului al XIX-lea, complexul mănăstiresc Nôtre-Dame din Iosefin cuprindea școala elementară, căminul de zi pentru copii, Școala superioară de fete, Școala superioară pedagogică, precum și clădirea mănăstirii, internatul, cuprinzând dormitoarele pentru eleve și clădirea Școlii comunale. Mănăstirea mai administra o grădiniță și o școală unde se învăța lucrul de mână.

Biserica mănăstirii a fost construită în 1894, în stil neoromanic și sfințită la 8 octombrie 1895, cu hramul „Sfintei Inimi a lui Iisus”. Cele patru clopote au fost executate de atelierul timișorean de turnătorie al lui Anton Novotny, iar orga este opera lui Leopold Wegenstein din Timișoara. După revoluția din 1989 liturghia se celebrează în limba germană, iar în fiecare duminică, şi în limba bulgară.

Clădirea cu două etaje de lângă biserică prezintă elemente neogotice și neoromanice. Clădirea mai veche, amplasată în spatele unei curţi de onoare, realizată în stil eclectic istoricist, este sediul liceului de limbă sârbă Dositej Obradovici.

În 1935 – 1937 a fost ridicată o nouă clădire a complexului școlar, proiectată de arhitectul Michael Wolf, în stilul Bauhaus, care adăpostește astăzi Casa de Cultură a Studenților.

Mai multe detalii despre clădire se pot găsi accesând pagina web dedicată din cadrul proiectului cultural Heritage of Timișoara, iar pentru o experiență completă, clădirea poate fi vizitată în cadrul turului  Edificare și restaurare – Iosefin și piețele sale.

Patrimoniul sub reflectoare – Heritage of Timișoara – este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Comentarii

comentarii