Acasă Cultura TM2021. O nouă premieră națională la Muzeul Național al Banatului Timișoara

TM2021. O nouă premieră națională la Muzeul Național al Banatului Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vernisajul unei inedite expoziții cum în România nu a mai fost gândită și organizată în acest mod până acum a avut loc vineri, 8 noiembrie, de la ora 18.00, în mansarda B1 a Bastionului Theresia Timișoara.

Este vorba despre Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție.

Ineditul constă în suprapunerea lumii digitale (site-ul spotlight-timisoara.eu și aplicațiile de realitate augumentată), cu cea reală, ilustrată prin viața cotidiană a unui cartier istoric din Timișoara și fragmentele de roman despre un locuitor dintre cei mulți ai zonei Iosefin.

2019 este anul dedicat cartierului Iosefin, prin expoziţia deschisă în bastionul Theresia „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție”.

”Expoziția este o componentă a unui proiect amplu realizat de Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Cele trei instituții partenere oferă publicului o incursiune în lumea digitală și a poveștilor de viață în cartierul Iosefin. Acolo sunt multe istorii despre clădiri și mai ales despre Valeria doctor Pintea. Am luat decizia de a transforma un roman dedicat acestui anonim locuitor al Iosefinului în expoziție.

Este un eveniment expozițional care face parte dintr-un amplu proiect derulat pentru următorii 3 ani.

În 2020 vom avea alte povești din cartierul Elisabetin asociate simțului tactil, iar în 2021 vom avea cartierul Fabric și simțul vizual”, a spus Marius Cornea, din cadrul Muzeului Național al Banatului Timișoara.

”Acest proiect reprezintă o inițiativă apărută acum 6 ani, prin care am dorit să spunem poveștile multiple și fascinante ale Timișoarei, care țin și de patrimoniu și de istoria orașului, dar și de comunitățile și de vecinătățile de aici.

Sunt povești suprapuse despre clădiri sau locuri sau povești spuse de comunități: română, maghiară, germană sau evreiască. Sunt și poveștile locuitorilor.

În expoziție avem istorisiri spuse de Valeria dr. Pintea care au fost scrise de nepoata sa într-un roman, apărut la editura Marineasa.

Îi invităm și pe ceilalți locuitori ai Timișoarei să își spună poveștilor despre aceste locuri, adică așteptăm ca să putem citi că în această casă am locuit noi, trei generații, în acest colț de stradă, m-am sărutat pentru prima dată sau la acest liceu am studiat și acești minunați oameni mi-au fost profesori.

Sunt povești extraordinare care îmbunătățesc patrimoniul Timișoarei”, a explicat Diana Andone, directorul centrului de E-learning din cadrul UPT.

Romanul ilustrează viaţa cotidiană a cartierului Iosefin prin poveștile Valeriei dr. Pintea (1893-1984), născută Chiriţa.

Lugojancă la origine, căsătorită cu medicul Vasile Pintea (1913) şi devenită locuitoare a Iosefinului, Valeria este o fină observatoare a vieţii cotidiene și o bună povestitoare, amintirile ei despre cartier şi oamenii săi răzbătând până la noi prin peniţa nepoatei sale – Liana Maria Gomboșiu, autoarea romanului Valeria dr. Pintea (Timișoara, Editura Marineasa, 2013).

Cetăţean al Imperiului Austro-Ungar, apoi al României, Valeria este mai presus de toate unul dintre cei mulţi locuitori ai Iosefinului.

Prăjitura după rețeta Valeriei va fi surpriza dulce cu care vă vom îmbia mâine seară.

Muzeul Național al Banatului, Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii sunt partenere în organizarea acestui proiect.

Comentarii

comentarii