Acasă Cultura TM2021: subREAL – o referință istorică cheie – vernisaj la Galeria Jecza...

TM2021: subREAL – o referință istorică cheie – vernisaj la Galeria Jecza Timișoara

DISTRIBUIȚI

O importantă manifestare culturală va avea loc, la Galeria Jecza, din calea Martirilor Timișoara, în 18 septembrie, de la ora 19:00. Vernisajul de artă subREAL de Călin Dan & Iosif Kiraly este un eveniment colateral al Bienalei ArtEncouters 2019.

Curator Ami Barak, cu intrare liberă!

Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanţat de Primăria Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Expoziția prezentată în această toamnă la Galeria Jecza ar trebui să marcheze un punct de cotitură în programul galeriei, precum și în revirimentul grupului, absent de pe scena românească și internațională în ultimii ani, dar păstrându-si nealterată reputația.

Între timp, subREAL a devenit o referință istorică cheie, mai ales într-un context în care schimbările anilor ’90 capătă o semnificație cu totul nouă. Este vorba de o renaștere în sensul deplin al cuvântului.

Expoziția prezentă se concentrează, prioritar asupra unor momente semnificative din creația anterioară, dar, în același timp, prezintă și o lucrare recentă: Multumiți –Nemultumiți, o adaptare la contextul Timișoarei a uneia dintre ultimele lor producții.

Ceea ce explică completarea acestui titlu emblematic, Serving Art (Again).

Fondat în 1990 de Călin Dan și Dan Mihălțianu, cărora li s-a atașat, în 1991, Iosif Király, grupul subREAL a funcționat, începând din anul 1993, după plecarea lui Dan Mihălțianu, ca un duo.

Marcat de atitudini post-conceptuale, guvernat de ironie și autocompătimire, subREAL a explorat în decurs de aproape 15 ani contextul artistic autohton și instituțional.

subREAL a fost primul colectiv post-1989 care a introdus în contextul artei românești un mod de operare diversificat și l-a prezentat altora într-o varietate de forme care vor trezi, chestiona și schimba cunoștințele spectatorului.

În același timp, și-au canalizat energia către obținerea recunoașterii internaționale. Coerența conceptuală a abordării subREAL și faptul că, în perioade relativ scurte de timp, grupul a fost prolific, a creat posibilitatea de a se adapta în mod flexibil la diversele probleme sociale și instituționale ale timpului -a informat Galeria Jecza Timișoara.

Muzică la vernisaj de BonjourBonsoir (Popa Vlad), care, bântuit mereu de relația dintre concret și abstract, activează pe mai multe planuri artistice începând de la intervenție pe fotografie mixed media și continuând cu explorarea sunetului.

Conștient că își trăiește viața prin prisma artei și venind dintr-o familie cu un bogat istoric muzical, reușește împreună cu grupul Tc Studio (Traian Cherecheș și Matei Tulbure), să organizeze multiple expoziții : Londra Praavenata decembrie 2011 , Paris Udopiya 2012 , Galeriile Kretzulescu august 2013, în care combină planul vizual cu cel auditiv, o încercare de a evoca muzicalitatea prin sunete brute și repetitive, ca o alternativă a nonfigurativului, un afront adus frumosului comun.

Comentarii

comentarii