Acasă Actualitate TM2021! Timișorenii care locuiesc în cele 14.000 de clădiri istorice sunt obligați...

TM2021! Timișorenii care locuiesc în cele 14.000 de clădiri istorice sunt obligați să și le renoveze!

DISTRIBUIȚI

cade tencuialaTimișorenii care locuiesc în cele 14.000 de clădiri istorice aflate în cele șase cartiere Iosefin, Elisabetin, Fabric, Fratelia, Mehala și Freidorf sunt obligați să și le renoveze, în următoarea perioadă, dat fiind că în 2021 Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană.
Edilul Nicolae Robu a declarat luni, 19 iunie, seara, cu prilejul lansării Programului StartUP 2017 -2018 a TM2021 că în aceste construcții istorice unele foarte degradate locuiesc persoane fizice și, prin urmare, sunt proprietăți private, de aceea trebuie să și le reabiliteze proprietarii. Primăria nu va repara din banii tuturor locuințele unora. “Atât vom pune presiune pe ei, până când vor înțelege că nu îți poți bate joc de un oraș. Dacă vrei să ai proprietăți în centrul orașului trebuie să le întreții. Nu putem să dăm banii publici pentru a reabilita ceea ce aparține unei persoane private. Bineînțeles că avem un proiect de susținere în zona de urgență maximă pentru oraș, unde venim cu facilități. Avansăm noi banii și îi recuperăm apoi, pe o perioadă de mai mulți ani, printr-un impozit suplimentar. Vorbim și de o cotă parte de grant care nu se mai rambursează. Nu e normal să repari din banii tuturor clădiri ce aparțin unora”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Prin urmare, Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei organizează, joi 22 iunie, de la ora 17, la Casă cu Ax de Fier din Piaţă I.C. Brătianu nr. 1, un atelier de informare privind reabilitarea clădirilor istorice. Invitat special va fi ing. Sevastian Susaru, care va prezenta probleme des întâlnite la restaurarea unei faţade istorice şi va explica în amănunt cum trebuie evitate. De asemenea, va vorbi şi ing. Marius Dan Pascariu, care va explica principalele cauze ale degradării unei clădiri istorice. Atelierul de informare se adresează tuturor celor care sunt interesaţi de salvarea patrimoniului Timişoarei. Intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii