Acasă Cultura TM2023 la UVT! Cartea lunii ianuarie: „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”,...

TM2023 la UVT! Cartea lunii ianuarie: „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”, coordonat de prof. Adriana Babeți

DISTRIBUIȚI

Cartea lunii ianuarie 2023 este „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”, un volum publicat la editura „Polirom”, coordonat de scriitoarea, publicista și prof. univ. dr. Adriana Babeți, cadru didcactic la Universitatea de Vest Timișoara.

Agenda culturală organizată de Universitatea de Vest din Timișoara în 2023, prin care va începe seria de evenimente grupate sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, în cadrul amplului program „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, debutează în această săptămână prin două momente de excepție, desfășurate în 13 și 15 ianuarie.

Primul dintre acestea va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, în Amfiteatrul A01 al UVT, unde, începând de la ora 18, va avea loc lansarea „Dicţionarului romanului central-european din secolul XX”, un volum publicat la Editura „Polirom”, coordonat de scriitoarea, publicista și profesoara universitară Adriana Babeți. La evenimentul de lansare vor fi prezenți mulți dintre contributorii care au participat la realizarea acestui volum colectiv de referință pentru istoria literaturii contemporane din Europa Centrală: Graţiela Benga, Daciana Branea, Dorian Branea, Alexandru Budac, Laura Cheie, Cristina Chevereşan, Afrodita Cionchin, Simona Constantinovici, Gabriela Glăvan, Ilinca Ilian, Gabriel Kohn, Marius Lazurca, Mircea Mihăieş, Alexandru Oraviţan, Dana Percec, Vasile Popovici, Radu Pavel Gheo, Roxana Rogobete, Dumitru Tucan, Cornel Ungureanu, Ciprian Vălcan sau Smaranda Vultur.

Dicționarul reprezintă o autentică premieră europeană, rezultat al unei intense activități a grupului de contributori care au participat la organizarea amplului material bibliografic, care grupează cele 256 de romane selectate, între care sunt incluse titluri și nume celebre – cum ar fi cele ale scriitorilor recompensați cu Premiul Nobel –, dar și altele neștiute sau trecute în uitare. Romane interzise, romane cenzurate, romane exilate, romane clandestine, romane „de sertar”, romane amânate, romane neterminate, romane postume – toate aceste categorii se regăsesc din plin în dicționar, care îi poate ghida pe criticii literari, pe scriitori și pe toți cei pasionați de literatură pe teritoriul atât de imprevizibil al literaturii central‑europene.

La finalul săptămânii, duminică, în 15 ianuarie 2023, de Ziua Culturii Naționale, Facultatea de Muzică și Teatru a UVT va oferi publicului timișorean un concert susținut de Orchestra FMT, dirijat de Cristian Spătaru, cu participarea solistului Peter Tradnik – la pian, un talent recunoscut, absolvent al școlii timișorene de pian. Evenimentul va avea loc în spațiul de concerte al Filarmonicii Banatul (bulevardul C.D. Loga nr. 2, Sala Capitol), începând de la ora 19, fiind organizat prin parteneriatul dintre FMT UVT și Filarmonica Banatul Timișoara, alături de Rotary Opera, o producție artistică înscrisă în programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. În cadrul concertului vor fi prezentate lucrări muzicale semnate de I. Ivanovici – Valurile Dunării, L. Van Beethoven – Concert pentru pian și orchestră nr. 1 în do major, op. 15 și E. Grieg – Suitele Peer Gynt nr. 1 și 2.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea: „Deschidem o valoroasă serie de evenimente culturale, propuse în 2023 comunității locale de UVT, prin două evenimente unice, cu reverberații internaționale, care adresează circuitul european al culturii. Lansarea volumului colectiv realizat prin coordonarea doamnei Adriana Babeți, „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”, va aduce în amfiteatrul UVT nu doar reprezentanți binecunoscuți pentru mai multe generații de oameni ai literelor, din cadrul școlii de filologie și studii umaniste timișorene, ci va oferi și ocazia invocării celor peste două sute de nume ale personalităților importante pentru literatura central-europeană, regăsite în dicționarul acum lansat, cu ocazia aducerii în dezbatere a operelor semnate de aceștia. Vastul compendiu al romanului european contemporan, lansat la UVT, reprezintă un  gest de mare gratitudine pe care scriitorii timișoreni îl exprimă față de spațiul cultural central-european, perfect integrat rolului pe care comunitatea noastră și l-a asumat prin programul TM2023. În al doilea eveniment al săptămânii, prin concertul din 15 ianuarie, susținut de Orchestra Facultății de Muzică și Teatru din UVT, vom marca într-un mod aparte Ziua Culturii Naționale. Așadar, vă așteptăm să participați la momentele culturale din acest fastuos început al anului cultural european 2023 la UVT.”

 

Comentarii

comentarii