Acasă Cultura TM2023. Poezia de stradă – Minutul de Poezie: Timișoara setează frecvențele pe...

TM2023. Poezia de stradă – Minutul de Poezie: Timișoara setează frecvențele pe poezie contemporană  

DISTRIBUIȚI

“Poezia de stradă” are ecou și anul acesta prin alte 26 de poeme ce vor putea fi ascultate la radio, dar și în cafenele, librării, teatre și centre comerciale. Componentă a programului Memoriile Cetății, “Minutul de poezie” continuă inițiativa curatoriată în 2020 de Bogdan Munteanu, care a selectat poeziile de stradă în 2020.

Dacă anul trecut timișorenii s-au bucurat să citească poezie de stradă în 60 de intersecții din oraș, dar și pe calcanul căminului studențesc G4, unde a fost realizat primul poem ilustrat din Timișoara – Dragă poezie, de Ion Monoran -, în premieră, anul acesta poeziile au caracter auditiv.

Actori cunoscuți din Timișoara, Alina Ilea de la Teatrul Național Timișoara, și Laurențiu Pleșa, actor și director al Teatrului Merlin, au dat voce acestor creații ale poeților contemporani. Poeziile compuse de Andra Mateucă, Svetlana Cârstean, Mihail Vakulovski, Teona Galgoțiu, Mihók Tamás, Daniela Rațiu, Goran Mrakić, Teodora Coman, Tudor Crețu, Anastasia Coste, Alexandru Higyed, Denisa Ștefan, Moni Stănilă, Radu Nițescu, Dana Catona, Ramona Boldizsar, Claudiu Komartin, Robert Șerban, Beatris Serediuc, Mariana Gunță, Borco Ilin, Dan Coman, Diana Iepure vor fi difuzate pe postul Radio Timișoara de luni până vineri, de două ori pe zi, la 13:50, pe frecvențele FM, și în cadrul emisiunii „Cultura… la doi pași”, între orele 19:00 și 20:00, pe frecvențe AM, 630 KHz.

Pe lângă emisiunile radio, poeziile vor putea fi ascultate în rețeaua națională de librării Cărturești, Librăria “La două bufnițe”, înaintea spectacolelor de tineret jucate la Teatrul Merlin și Casa Tineretului, precum și în circuitul intern al firmei Continental, la sediile din Timișoara.

„Am selectat versuri din cărți apărute în ultimii doi ani pentru a reda aproape în direct memoriile cetății, pentru a impulsiona publicul să descopere și alte tonuri în poezie și, de ce nu, să se conecteze la propria poezie. Altfel, mă bucur de prezența constantă, puternică a poeziei în programul Memoriile Cetății și de cei cu care am avut ocazia să colaborez – membrii echipei de proiect, poeți, cititori, voluntari. Mă opresc, parcă se-aude o poezie…”, a declarat Bogdan Munteanu, cel care a realizat selecția poemelor și în acest an.

„Poezie de stradă – Minutul de poezie”, componentă a programului Memoriile Cetății, este cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara.

 

Comentarii

comentarii