Acasă Politica Tokes susţine că a fost turnat la Securitate de fostul său cumnat

Tokes susţine că a fost turnat la Securitate de fostul său cumnat

504
DISTRIBUIȚI

Laszlo TokesEuroparlamentarul Laszlo Tokes a dezvăluit, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Oradea, că a fost turnat la Securitate de fostul soţ al surorii sale, medicul Bartha Tibor Zoltan, care în prezent trăieşte la Budapesta.
După ce a dat a făcut publice două liste, care cuprind 137 de nume de colaboratori ai fostei Securităţi, printre care au fost identificate aproximativ 30 de persoane din rândul personalului şi enoriaşilor Bisericii Reformate, Laszlo Tokes a spus că a fost turnat la Securitate de fostul său cumnat, medicul Bartha Tibor, care în prezent locuieşte la Budapesta.
“Acesta şi-a început colaborarea cu Securitatea scriind un raport chiar despre nunta lui cu sora mea. În anul 1990 a plecat din România, iar de atunci am predat organelor statului aproximativ 200 de rapoarte scrise de el. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că nu figura în evidenţele CNSAS”, a precizat vineri Laszlo Tokes.
El a mai declarat că fostul său cumnat a obţinut un certificat care atestă faptul că nu a colaborat cu Securitatea, însă, în opinia sa, documentul este „un fals grosolan”.
„Certificatul este un fals grosolan, iar lucrul acesta este înscris chiar pe document: a fost emis înainte de a fi solicitat. Pe data de 22 octombrie a fost eliberat, iar cererea prin care era solicitată emiterea lui este datată 19 noiembrie. Mai mult, am verificat la CNSAS, iar numele lui Bartha Tibor Zoltan nu figurează printre cei care au cerut o astfel de adeverinţă”, a spus Laszlo Tokes.
Europarlamentarul Laszlo Tokes a criticat şi atitudinea UDMR, dar şi a unor asociaţii creştine europene şi a unei părţi a clerului reformat, care nu sunt de acord cu dezvălurile pe care a început să le facă referitor la colaboratorii fostei Securităţi. Tokes a apreciat că atitudinea acestora nu face altceva decât să „legitimeze înţelegerea complice faţă de foştii turnători”.
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii