Acas─â Actualitate Topul celor mai nocive mezeluri din magazin

Topul celor mai nocive mezeluri din magazin

546
DISTRIBUIȚI

Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie umană susţine că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, potrivit eva.ro.
1. Crenvur┼čtii
Con┼úin ├«n cea mai mare parte MDM, adic─â toc─âtur─â de oase, tendoane, pieli┼úe, gr─âsime (tot ce mai r─âm├óne din carcasa de pas─âre dup─â ce se ia carnea), sunt pline de bacterii care ne pot ├«mboln─âvi grav. Salmonella, r─âspunz─âtoare de toxiinfec┼úii alimentare ┼či campilobacter, o bacterie care favorizeaz─â cancerul de stomac, st─â la suprafa┼úa carcasei de pas─âre, pe piele. ├Än momentul ├«n care carcasa este tocat─â, bacteriile se amestec─â ├«n toat─â masa produsului, care, chiar dac─â mai este preparat termic, r─âm├óne infectat p├ón─â la consumul propriu-zis.
2. Salamurile
Con┼úin: 60% sl─ânin─â ┼či ┼čorici, 17% carne de calitate inferioar─â – adic─â ceea ce se poate prelucra din picioare, g├ót – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imit─â gusturile condimentelor, f─âin─â de soia 20%, antioxidan┼úi, colorant – carmin, glutamat  de sodiu (E 261), nitri┼úi, nitra┼úi, past─â de usturoi, zah─âr. Toate acestea se amestec─â ├«n malaxoare, apoi se ambaleaz─â ├«n membrane artificiale (de plastic), se zv├ónt─â ┼či se afum─â industrial ├«ntr-o camer─â unde, teoretic, ar trebui s─â stea cel pu┼úin patru-cinci zile. ├«n alte cazuri, se adaug─â agent de afumare.
3. Cârnaţii
Con┼úin carne de porc 60%, cu sl─ânin─â ┼či ┼čorici, protein─â vegetal─â din soia nemodificat─â genetic, ap─â 20%, sare, condimente ┼či arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu ┼či potasiu), antioxidan┼úi (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, poten┼úiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoz─â, dextroz─â), colorant natural – carmin, conservan┼úi: nitrit de sodiu ┼či nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne cre┼čterea bacteriei ce cauzeaz─â botulismul, m─âre┼čte timpul de valabilitate al produsului, stabilizeaz─â culoarea ro┼čie a c─ârnurilor procesate ┼či d─â o arom─â specific─â.
4. Parizerul
Con┼úine 80% sl─ânin─â ┼či ┼čorici de porc, 10% carne de pas─âre dezosat─â mecanic (├«n care intr─â oase m─âcinate), f─âin─â de soia, protein─â vegetal─â, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, poten┼úiatori de gust, coloran┼úi (carmin). Dup─â amestecare, compozi┼úia se fierbe timp de 20 de minute ├«n ap─â, la 75 de grade Celsius. Din cauza amidonului ┼či a fibrelor din soia, confer─â starea de sa┼úietate. ├Än schimb, este greu de digerat. Carnea dezosat─â mecanic este pasta rezultat─â din dezosarea carcaselor de pas─âre, care este prelucrat─â cu utilaje.
5. ┼×unca ┼ú─âr─âneasc─â
Con┼úine: 70% carne procesat─â mecanic (are ├«n compozi┼úie sl─ânin─â, urme de oase, ┼čorici) – proteine din soia, toat─â gam─â de antioxidan┼úi, colorant – carmin. Carnea se injecteaz─â cu o solu┼úie de saramur─â, apoi trece ├«n malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o or─â dup─â injectarea cu saramur─â, a dou─â la 24 de ore dup─â depozitarea la frig ┼či ├«nc─â o data la 48 de ore dup─â maturare. Apoi, compozi┼úia se pune ├«n forme metalice care se ┼úin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. Dup─â r─âcire, formele se ambaleaz─â ├«n pungi de plastic, ├«n vid.
6. Pastrama de porc
Con┼úine: carne dezosat─â de la pulp─â, spat─â ┼či mu┼čchiul de pe spate. Se t─âie ├«n ┼čuvi┼úe, se s─âreaz─â, dup─â care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceap─â ┼či de usturoi, antioxidan┼úi, coloran┼úi, agen┼úi de afumare ┼či poten┼úiatori de gust. Carnea st─â ├«n sos timp de trei p├ón─â la cinci zile, apoi se scoate ┼či se leag─â cu sfoar─â. Se injecteaz─â cu o solu┼úie de saramur─â de 20-40%, apoi se ambaleaz─â ├«n pungi de plastic, ├«n vid. Afumarea se face cu fum lichid, care con┼úine cele mai cancerigene hidrocarburi – cele policiclice aromate. 
 7. Cotletul de porc
Con┼úine: cotlet de porc, un strat de sl─ânin─â de 0,5-1 centimetri. Carnea, t─âiat─â ┼čuvi┼úe, se injecteaz─â cu saramur─â 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o ma┼čin─â special─â cu ac. Se pune apoi ├«ntr-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper ┼či coriandru, unde se las─â timp de mai multe ore. ├«n sos se mai adaug─â antioxidan┼úi, poten┼úiatori de gust. Se las─â ┼čase zile la rece, apoi se afum─â industrial.
8. Kaizerul
Aceast─â specialitate este injectat─â cu solu┼úii care con┼úin sare, gelifian┼úi pentru re┼úinerea apei, coloran┼úi pentru aspectul de proasp─ât, conservan┼úi, agen┼úi de ├«nt─ârire a gustului ┼či aromei. 
9. Mezeluri afumate
Fumul cre┼čte riscul apari┼úiei unor maladii cronice grave (ex. cancer). 
10. Lebarwurst
Con┼úine: carnea capului de porc ├«n propor┼úie de 62%, sl─ânin─â tare 7%, organe – inim─â, rinichi, splin─â 15%, ficat 16%. Se adaug─â supa rezultat─â la fierberea capului, mixul de condimente, ceap─â fiart─â, zah─âr ┼či sare. ├Än malaxor se adaug─â aditivii – colorantul alimentar – carmin, antioxidan┼úi, amidon de cartofi. Compozi┼úia se ambaleaz─â ├«n membrane sintetice ┼či se fierbe la 75 de grade Celsius. Un lebarwurst „tradi┼úional” trebuie s─â con┼úin─â mai pu┼úin de ┼čase grame de sare la 100 de grame de produs ┼či cel mult trei aditivi sintetici, iar termenul de valabilitate s─â nu dep─â┼čeasc─â zece zile. Un produs conservat ├«┼či schimb─â culoarea la deschiderea ambalajului.
Detalii pe www.eva.ro
 

Comentarii

comentarii