Acasă Cultura Tot înainte – cel mai recent roman al Ioanei Nicolaie (soția lui...

Tot înainte – cel mai recent roman al Ioanei Nicolaie (soția lui Mircea Cărtărescu), dezbătut cu Robert Șerban, La două bufnițe

861
DISTRIBUIȚI

Timișorenii sunt așteptați la un interesant eveniment online, joi, 22 aprilie, de la ora 19.00, la librăria La două bufnițe. Este vorba de un dialog între scriitoarea Ioana Nicolaie (soția lui Mircea Cărtărescu) și Robert Șerban, jurnalist cultural și poet, pornind de la cel mai recent roman ”Tot înainte” al autoarei, apărut la editura Humanitas.

Dialogul va putea fi urmărit live online pe pagina de facebook a librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara.

„Sunt a patra din cei doisprezece copii ai unei «mame eroine». O vreme am crezut că toate greutățile prin care-am trecut în copilărie m-au făcut mai puternică. Dar azi știu că tăietura făcută în scoarța copacului tânăr nu poate decât să crească, oricât ne-am lupta să schimbăm asta. Și crește.“, scrie Ioana Nicolae.

Suntem în ultimul deceniu de comunism, cu strangulările și iluziile lui. Continuând saga familiei pe care cititorul o știe deja din Pelinul negru și Cartea Reghinei, Ioana Nicolaie ne spune în acest nou roman povestea Arseniei. Copilul trăiește sub o dublă presiune, a discursului oficial absurd și a lumii patriarhale în care s-a născut, și se luptă să-și găsească un drum în viață.

Întâmplările prin care trece, cu aura lor de poezie și fantastic la-nceput, cu greutățile tot mai mari pe măsură ce crește, se înfășoară pe întrebarea cu răspuns greu de lămurit: ce-o așteaptă mai departe, în viață, ce-o să se facă ea când va fi mare? Femeie de serviciu la blocurile gri din oraș, fotograf, sportivă, gestionară, profesoară?

Roman psihologic, empatic și bine dozat la nivelul emoției, desfășurat în același decor mitic și în același timp cât se poate de realist al unui orășel din Nord, Tot înainte este o mărturie puternică despre monstruozitatea comunismului românesc, care a frânt milioane de vieți, visuri și destine.

 

 

Comentarii

comentarii