Acasă Sănătate Toţi nou-născuţii din Timiş vor fi testaţi gratuit pentru depistarea maladiilor grave

Toţi nou-născuţii din Timiş vor fi testaţi gratuit pentru depistarea maladiilor grave

406
DISTRIBUIȚI

teste nou-nascuti

Proiectul este finanţat de Consiliul Judeţean şi va fi aplicat de maternităţile din Timişoara şi Lugoj

Conform unui proiect de screening desfăşurat în judeţul Timiş, din 63 de nou-născuţi, trei prezentau risc de maladii grave.

Plecând de la această realitate gravă, după un an de la iniţierea proiectului, bebeluşii din Timiş vor fi testaţi gratuit pentru depistarea precoce a 55 de maladii grave, cele mai grave fiind deficienţele mintale. Proiectul va demara din luna august 2014, este finanţat de Consiliul Judeţean Timiş şi va fi aplicat de medicii specialişti de la maternităţile din Timişoara şi din Lugoj.

Deşi asemenea teste sunt banale în ţările cu tradiţie din Uniunea Europeană, în ţara noastră nu se aplică decât în foare puţine maternităţi private. Proiectul de screening a fost iniţiat de deputatul PSD Sorin Grindeanu, în 2013.

„Vom încerca să finanţăm aceste teste la nivel naţional, să intre pe programele naţionale de sănătate, astfel încât nou-născuţii din toată ţara să beneficieze de acest screening”, şi-a motivat iniţiativa deputatul Sorin Grindeanu.

Mamele nu vor trebui să plătească nimic. Primul pas e o informare a părinţilor vizavi de riscurile la care pot fi supuşi nou-născuţii, dacă nu fac această procedură de screening. Bebeluşilor li se va face o înţăpătură la călcâi, între a treia şi a cincia zi de la naştere, pentru recoltarea sângelui.

Comentarii

comentarii