Acasă Cultura Tragedia de acum 70 de ani de la Jimbolia adusă în actualitate...

Tragedia de acum 70 de ani de la Jimbolia adusă în actualitate de jurnalista Teodora Idvorean

825
DISTRIBUIȚI

La Muzeul Presei Sever Bocu din Jimbolia județul Timiș, prestigioasă ctitorie a marelui nostru poet și prieten Petre Stoica, a avut loc lansarea romanului Domiciliul obligatoriu al Teodorei Idvorean, jurnalistă și scriitoare din Timișoara.

Evenimentul a avut loc prin purtarea de grijă a fostei studente Cristina, acum metodistă la această rafinată instituție culturală. ”Am avut parte de o surpriză plăcută ne-a oferit prezentarea unui proiect modern, empatic, inteligent-educativ pe nume Vânătorii de comori prin care elevii din localitate caută valori patrimoniale locale. De data aceasta au mers pe urmele tragediei de acum 70 de ani din Jimbolia, au discutat cu bătrânii deportați, cu urmașii lor, au făcut un filmuleț expresiv în care au fost regizori, actori, jurnaliști.

A fost emoționant să-i auzim vorbind despre o realitate supusă și astăzi memoricidului, adică uciderii memoriei, prin absoluta ignorare a ei de către programa școlară. Autoarea cărții a vorbit despre familia ei deportată din Pustiniș, cu bunici și părinți, și despre cum anume s-a decis să scrie cartea. Am citit amândoi fragmente ale unor povești de viață transpuse epic. O seară minunată la o adevărată instituție culturală, expresie a donațiilor de mare valoare istorică, de artă plastică, numismatică și ziare încă din secolul al XIX-lea.

Mă bucur că ne putem din nou revedea după seceta evenimentele culturale din vremea, era să zic, Doamne iartă-mă, a ciumei. Vânt la pupa culturii și evenimentelor ei. Ne reluăm viața de odinioară!”, a mărturisit scriitorul Daniel Vighi.

 

Comentarii

comentarii