Acasă Administraţie Tramvaiele noi ale timişorenilor au „intrat” în producţie, în Turcia, chiar în...

Tramvaiele noi ale timişorenilor au „intrat” în producţie, în Turcia, chiar în timpul conferinţei de presă a primarului

1357
DISTRIBUIȚI

Primul tramvai nou realizat de turcii de la Bozankaya pentru Timişoara au intrat în producţie chiar vineri, special pentru ca subalternul Culiţă Chiş să îşi anunţe şeful pe această temă. Sau cel puţin acesta era scenariul ultimei scenete de presă pusă la cale constant în ultimele întâlniri online pe această temă. La fel a fost şi vineri, când primarul Robu a aflat „live”, că a avut loc acest mare eveniment tehnologic.

„A, domnul Chis Culiţă, de aia a deschis uşa, că l-am zărit la un moment dat. Am crezut că vrea să mai vadă dacă mai ţine conferinţa. Acuma le vad şi eu!”, spune primarul în timp ce prezintă nişte poze dintr-o hală de producţie, unde muncitorii lucrează la efectuarea de suduri în metal.

„Astăzi a început construcția efectivă a primului tramvai la fabrica din Ankara. Informația este foarte proaspătă. Sigur, proiectarea și pregătirea fabricației iau timp”, a anuţat Nicolae Robu. Desigur, acel tramvai va trebui testat pe liniile din oraş, după care urmează omologarea, deci alt timp pierdut până ce respectivele mijloace de transport vor şi ajunge în număr mare să care timişorenii la serviciu sau acasă.

În total, sunt 21 de tramvaie incluse în contract. Sunt tramvaie cu un concept diferit faţă de cele care circulă acum la Timişoara, au podea coborâtă, sunt acționate prin invertoare și motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la reţea de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice, cu post de conducere la un singur capat şi uşi de acces pe partea dreaptă faţă de directia de mers. Preţul unei garnituri este de aproximativ 9,7 milioane de lei, plus TVA.

Sunt trei loturi de câte şapte tramvaie semnate, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. Contractul de construcţie a fost câştigat de turcii de la Bozankaya Otomotiv.

Comentarii

comentarii