Acasă Actualitate Transhumanism, teologie și știință sau cum viitorul tehnologic ne va remodela existența

Transhumanism, teologie și știință sau cum viitorul tehnologic ne va remodela existența

DISTRIBUIȚI

Un eveniment deosebit, care a arătat încă o dată că Timișoara reprezintă un exemplu clasic de armonie și bună comunicare între religii, a avut loc, joi 7 noiembrie, la Universitatea Politehnica, la care au participat reprezentanții celor trei mari biserici: ortodoxă, catolică și protestantă.

Lansarea volumului “Transhumanismul – Dialog dintre Teologie, Psihologie și Știință” a atras și un public numeros. Sala Mare a Senatului a avut toate locurile ocupate. Provocatoare lucrare științifică a apărut la editura Doxologia, Iași, 2024, sub coordonarea editorilor Adrian Lemeni și Nichifor Tănase.

Invitați speciali au fost părintele Christopher Night, profesor la Universitatea Chambridge și prof. Philippe Gagnon de la Universitatea Catolică din Lille. Ei au vorbit despre acest nou termen și despre importanța lui pentru stiință și religie, în epoca dominată tot mai mult de inteligența artificială și, evident, de roboți care devin tot mai umani.

 “Avem aici reprezentanții marilor confesiuni – ortodoxă, catolică și protestantă – la un asemenea eveniment de înaltă ținută și mă bucur că se continuă această abordare miltidisciplinară și interacademică de unitate”, a spus părintele Nichifor.

Evenimentul face parte din cadrul conferinței internaționale „Dialogul dintre Știință, Teologie și Filozofie”, ediția a doua, ce se desfășoară în perioada 7-9 noiembrie 2024, la Timișoara.

În cadrul prezentării, a luat cuvântul și conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara. El a încercat să explice importanța unei asemenea conferințe și cărți și de ce știința, religia și transhumanismul au ajuns în dezbatere la Universitatea Politehnica Timișoara.

“La ora aceasta tehnologia are o dinamică impresionantă și se pune problema existenței tot mai extinse a inteligenței artificiale în multe domenii de activitate. A.I.  își face prezența deja în spațiul public tot mai pregnant.

Se pune problema serioasă a automatizării și roboticii. În geneză se spune că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea Sa, iar pe de altă parte, în zona științifică, există persoane care cred că asta înseamnă să devină și oamenii niște mici creatori. Având în vedere impactul tehnologiei asupra vieții noastre și că suntem într-un fel de vest sălbatic al A.I. și nu prea știm ce se întâmplă cu exactitate cred că în această perioadă avem nevoie de cât mai multe explicații din zona științei, spiritualității și religiei să ne dăm seama și să înțelegem cât mai bine ce înseamnă să fii uman, care este diferența între inteligența umană și modul nostru de lucru, inteligența artificială și existența roboților și așa mai departe.

Cartea vine cu explicații din zona religiei și explicații atipice din zona științei, aducând o întregire a înțelegerii dintre cele două domenii. Astfel de conferințe unde se dezbat probleme despre știință și religie ne fac să înțelegem tot mai bine că modul în care evoluează societatea este foarte important pentru noi”, a fost mesajul rectorului Florin Drăgan.

Episcopul Marin Mateiaș din cadrul Episcopiei Romano Catolice a transmis mesajul de salut al părintele József Csaba Pál, și a recunoscut că tema este foarte provocatoare, iar “generația viitoare așteaptă de la biserica un exemplu ca să-l arate pe Hristos”.

Transumanismul este o filosofie și o mișcare socială internațională care s-a extins rapid în ultimii ani și care își propune să folosească știința și tehnologia pentru a îmbunătăți ființa și experiența ființei umane. Cum ar trebui să răspundă teologia și filosofia unor astfel de provocări? Scopul conferinței este să aducă o perspectivă creștină asupra tehnologiilor care deja remodelează viitorul vieții noastre în contextul legat de dezumanizarea tehnologică versus promisiunea lui Dumnezeu pentru transformarea finală, eshatologică.

Creștinismul este adevărata provocare pentru transumanism, iar nu invers. El ne învață că plenitudinea naturii noastre, nu se realizează printr-o versiuni mentalizată și abstractă a acesteia, ci prin alternativa mântuirii în Hristos. Această manifestare academică reprezintă, așadar, și un apel adresat intelectualilor creștini, în general, de a se angaja într-o dezbatere cu unele dintre problemele profunde cu care se va confrunta biserica într-un viitor tehnologic, de a înțelege modul în care tehnologia poate ajuta sau dăuna transformării spirituale autentice.

Comentarii

comentarii