Acasă Actualitate Transilvania și Banatul în 1945: Oglinzi ale Europei Centrale – în dezbatere...

Transilvania și Banatul în 1945: Oglinzi ale Europei Centrale – în dezbatere la conferința francofonă de la Szeged

DISTRIBUIȚI
Centrul Regional al Academiei Maghiare de Științe Seghedin (Szeged), a găzduit în perioada 19-21 mai, conferința francofonă internațională “Europa Centrală și Africa francofonă după cel de-al Doilea Război Mondial: Interogatorii încrucișate”.
La eveniment a participat și consulul general al României la Seghedin, Florin Trandafir Vasiloni.
Lucrările conferinței au fost moderate de către Jérémy Floutier, consulul onorofic al Franței la Segehedin.
La manifestarea academică au participat printre alții, Jonathan Lacôte, ambasadorul Franței la Budapesta; Péter Kruzslicz, director administrativ al Centrului Universitar Francofon; Agota Szentannai, responsabil a Filialei Seghedin a Instirutului Cultural Român de la Budapesta, ș.a. André Erdős, fost ambasador al Ungariei la Organizația Națiunile Unite și în Franța a prezentat expunerea “Viața maghiară în Algeria până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.
Din România au participat cu lucrări științifice Domnica Gorovei (Universitatea București), cu lucrarea “Imaginea Africii în presa românească din anul 1945”; Smaranda Vultur (Universitatea din Timișoara) cu lucrarea “Banatul 1945-1951: Schimbări în viața comunităților (Povești de viață și documente de arhivă)” și Sergiu Mișcoiu (Universitatea Babeș-Bolyai), cu lucrarea Félix “Houphouët-Boigny și construcția Adunării Democratice Africane: leadership, strategii și moșteniri politice”.
Manifestarea la care au participat diplomați, cercetători și reprezentanți ai mediului academic din Ungaria, România, Franța, Tunisia, Grecia, Cehia, a cuprins un panel distinct denumit “Transilvania și Banatul în 1945: Oglinzi ale Europei Centrale?”, în cadrul căruia s-au prezentat expunerile profesorilor Anna Tüskés (Universitatea din Pécs): “Soarta Transilvaniei de Nord și a Universității Maghiare din Cluj-Napoca după al Doilea Război Mondial în lumina jurnalului lui Béla Zolnai” și Jérémy Floutier (Universitatea din Szeged): “Tabula rasa? Chestiunea transilvană după 1945 în manualele școlare maghiare și românești.”
Participanții au vizitat, în marja conferinței, Singoga Nouă (Sinagoga Mare) din Seghedin. Această sinagogă este a doua sinagogă ca mărime din Ungaria și una dintre cele mai mari din lume, fiind un obiectiv turistic important, vizitat de foarte mulți turiști. Participanții au vizionat cu această ocazie expoziția „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”. Despre istoria Sinagogii Mari, dar și despre istoria comunității iudaice din Seghedin le-a vorbit Kendrusz Attila, liderul spiritual al evreilor din Seghedin. Printre altele, acesta a vorbit despre faptul că din această comunitate, au fost duși spre moarte, în lagărul de extrminare de la Auschwitz, trei grupuri, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Comentarii

comentarii