Acasă Actualitate Transport public gratuit în Jimbolia, începând cu data de 1 iulie 2022,...

Transport public gratuit în Jimbolia, începând cu data de 1 iulie 2022, din fonduri europene

DISTRIBUIȚI

În data de 1 martie 2019, Orașele Jimbolia și Mórahalom – Ungaria, au pornit pe un drum nou: implementarea proiectului ”Transport verde – promovarea mobilității sustenabile în orașele înfrățite Jimbolia și Mórahalom”, acronim E-Transport, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria. Șirul evenimentelor a demarat la Mórahalom – Ungaria, care a găzduit conferința de lansare a proiectului în data de 27 iunie 2019. Proiectul deschide calea către un nou domeniu de cooperare între cele două localități înfrățite, Jimbolia și Mórahalom, și anume cel al transportului public în comun.

Obiectivele principale ale proiectului sunt crearea unui sistem de transport public favorabil mediului înconjurător, dezvoltarea transportului public local din Jimbolia și Mórahalom și consolidarea legăturilor dintre comunitățile situate de ambele părți ale frontierei româno-maghiare.

Proiectul vizează, așadar, dezvoltarea unei rețele de transport public local atât în Jimbolia, cât și în Mórahalom, care să poată fi conectate la serviciul de transport public transfrontalier.

În cadrul proiectului, Jimbolia a achiziționat două microbuze necesare înființării sistemului de transport, a construit o parcare dotată cu stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, a amplasat un ”copac digital” cu conexiune Wi-Fi, iar Mórahalom a achiziționat un microbuz electric de mici dimensiuni și a construit două stații de încărcare cu parcare.

Proiectul-pilot încearcă să prezinte o alternativă viabilă la transportul local existent, să introducă noi posibilități pentru reducerea emisiilor de carbon. Se urmărește, de asemenea, sporirea gradului de conștientizare publică pe segmentul de sisteme de transport alternativ, nepoluant.

Bugetul proiectului se ridică la suma 779.715,90 de euro și este împărțit după cum urmează: Jimbolia are un buget de 535.710.90 de euro, iar Mórahalom dispune de un buget de 244.005,00 de euro.

Orașul Jimbolia a achiziționat două microbuze electrice: unul de 19+1 locuri și unul de 15+2+1 locuri. Jimbolia a lansat sistemul de transport public gratuit în Jimbolia, începând cu data de 1 iulie 2022. Microbuzele electrice circulă pe o rută prestabilită și conform unui orar stabilit. Orarul și traseul sunt mediatizate pe paginile de internet și Facebook ale primăriei. Microbuzele vor circula cel puțin 5 zile/săptămână, între orele 07 – 17. După o perioadă de testare, programul de funcționare ar putea fi actualizat. Serviciul public de transport  va funcționa gratuit o perioadă de un an.

Pe lângă traseele locale, se organizează deplasări la partenerul de proiect din Mórahalom – Ungaria, cel puțin o dată pe lună. Organizarea excursiilor la Mórahalom este în desfășurare, acestea având un rol de test și sunt utilizate pentru activitatea de sensibilizare a publicului, dar și pentru asigurarea vizibilității proiectului. Călătoriile sunt organizate pentru diverse  grupuri (copii, tineri, reprezentanți ai diferitelor instituții etc.). Partenerul lider de proiect – Jimbolia acordă o atenție deosebită grupurilor defavorizate și le încurajează să călătorească în Mórahalom.

Prin aceste acțiuni orașul Jimbolia se înscrie în rândul localităților care promovează intens energia verde și va organiza, în acest sens, în 30 septembrie 2022, o conferință unde experți din domeniu, prin expunerile lor, vor contribui la conștientizarea publicului privind importanța reducerii emisiilor de carbon în lupta pentru protejarea mediului. În plus, Jimbolia face încă un pas major către ridicarea standardelor de viață ale locuitorilor urbei prin asigurarea transportului public gratuit și pentru următorii cinci ani  după implementarea proiectului.

Cei interesați pot obține informații privind stadiul de implementare a proiectului accesând www.jimbolia.ro, pagină care conține butonul GREEN TRANSPORT, sau accesând linkul https://greentransport.net/index.php/en/

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

Comentarii

comentarii