Acasă Actualitate Transportul public primește benzi speciale de circulație pe Take Ionescu. Proiectul mută...

Transportul public primește benzi speciale de circulație pe Take Ionescu. Proiectul mută o trecere de pietoni și elimină 50 de locuri de parcare

DISTRIBUIȚI

Un număr de nouă linii de autobuz vor beneficia de cea mai nouă idee a celor de la Primăria Timișoara, amenajarea de benzi speciale pentru transport în comun la intersecțiile de pe bulevardul Take Ionescu, respectiv de semafoare dedicate, care trec pe verde înaintea celor pentru restul vehiculelor. Dar. Progresul vine și cu un preț, în primul rând vor dispărea 50 de locuri de parcare în una dintre cele mai solicitate zone din oraș.

Inițiativa inovativă crează benzi speciale de preselecție pentru transport în comun, pe care autobuzele de pe nouă linii vor putea evita staționarea în coloanele de mașini. Prin această soluție, spune primăria, aproximativ 8.000 de pasageri își vor scurta durata călătoriei, iar autoturismele vor putea să circule în continuare pe două benzi.

În prezent, pe tronsonul Punctele Cardinale – Take Ionescu – Piața Badea Cârțan – Simion Bărnuțiu – Piața V. Economu circulă autobuzele L11, L17, E4, E4B, M27, M30, M35, M11 și S13, cu un total de 265 ture/ zi și aproximativ 8.000 de călători/zi. Pentru a reduce timpii de așteptare la semafor și, în final, ai călătoriei cu mijloacele de transport în comun, vor fi înființate benzi de preselecție și semaforizare prioritară în intersecțiile: B-dul Take Ionescu – P-ța I.I. C. Brătianu, B-dul Take Ionescu – A. Popovici, B-dul Take Ionescu – N. Filipescu, B-dul Take Ionescu – D. Gusti și B-dul Take Ionescu – P-ța Badea Cârțan.

”Soluția” tehnică înseamnă și implementarea de semafoare care vor trece pe verde înainte de cele pentru restul traficului rutier.

Benzile speciale de preselecție și prioritatea la semafor vor asigura o călătorie mai rapidă și mai eficientă cu autobuzul și vor reduce atât aglomerația, cât și poluarea.

„Analizăm și alte zone în care se poate interveni, astfel încât mașinile să își păstreze benzile, iar autobuzele să nu mai rămână blocate în coloane. Avem deja în lucru proiectul Magistrala Verde, cu benzi dedicate transportului în comun pe Calea Șagului. Din păcate, pe alte bulevarde foarte aglomerate nu avem suficient spațiu pentru benzi dedicate, dar putem amenaja culoare pentru mijloacele de transport în comun și putem asigura semaforizare prioritară”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Proiectul de amenajare a benzilor speciale de preselecție pentru mijloacele de transport în comun implică mutarea trecerii de pietoni de la intersecția cu str. Popovici, precum și desființarea a 50 de locuri de parcare: 32 pe latura nordică, între str. Popovici și Punctele Cardinale; 16 pe latura nordică, între str. Filipescu și str. Popovici; și 2 pe latura sudică, pentru mutarea trecerii de pietoni.

Comentarii

comentarii