Acasă Actualitate Traseul Revoluției intră în licitație. Peste 200.000 de lei pentru proiectare

Traseul Revoluției intră în licitație. Peste 200.000 de lei pentru proiectare

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunță că a fost făcut încă un pas în realizarea Traseului Revoluției din 1989: începe licitația pentru proiectare. Prețul de pornire este de 232.135 de lei. În total, pentru Traseul Revoluției, valoarea estimată este de 4,3 milioane de euro. Acesta este, de altfel, singurul „proiect de memorie istorică colectivă, al unui municipiu din România, admis din start în PNRR”, țin să menționeze reprezentanții municipalității.

Concret, luni, a fost lansată licitația pentru „Servicii de proiectare (faza DALI) în vederea realizării obiectivului de investiții Memorialul (Traseul) Revoluției din 1989 în Timișoara”. Documentația va cuprinde și elaborarea conceptului curatorial și memorial pentru definirea traseului Revoluției din 1989 în Timișoara.

Prin acest proiect ar urma să fie transformat spațiul public într-un „mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria zilelor lui Decembrie 1989”. Nouă puncte emblematice pentru Revoluție vor trece prin diverse intervenții urbanistice: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor.

„Pentru a pune în valoare și a surprinde cât mai fidel acele momente istorice de extremă intensitate, am cerut ca unul din criteriile de evaluare a ofertelor care se vor depune, să fie existența în cadrul echipei de proiectare a unui curator cu experiență în elaborarea de astfel de proiecte de memorie personală și colectivă, rezistență prin cultură, stereotipuri, marginalizare, discriminare, oprimare și depășirea vechilor mentalități”, a spus primarul Dominic Fritz.

Patrimoniul cultural al orașului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistică modernă, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor și digitalizarea locațiilor incluse în traseu. Vor fi folosite inclusiv tehnologii de realitate augmentată și realitate virtuală, astfel încât timișorenii și turiștii să poată retrăi atmosfera acelor zile.

Proiectul prevede și  modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect.

Comentarii

comentarii