Acasă Actualitate Trecea Fanfara Militară, cândva…

Trecea Fanfara Militară, cândva…

DISTRIBUIȚI

„Este regretabilă desfiinţarea Fanfarei Militare Timişoara, pentru că a reprezentat, atât prin oamenii de compoziţie gen Ivanovici, cât şi prin spectacolele date, un simbol al oraşului”, spune consilierul municipal democrat-liberal Simion Moşiu

În urmă cu zeci de ani, pe locul din Parcul Central în care acum se află bustul lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, exista un foişor în care cânta Fanfara Militară a Timişoarei. Duminică de duminică, timişorenii se aşezau pe băncile din preajma foişorului şi ascultau piese celebre intonate de fanfară. „Fanfara militară a încântat generaţii întregi. Bătrânii îşi aduc aminte că duminica, după slujba de la biserică, mergeau în parc să asculte Fanfara Militară înainte de masă”, spune consilierul municipal PD-L Simion Moşiu. Din păcate, în 1967, chioşcul a fost desfiinţat, odată cu acesta dispărând şi concertele săptămânale. Mai mult, în ianuarie 2006, odată cu desfiinţarea Brigăzii Decebal din Garnizoana Timişoara, Fanfara Militară Timişoara şi-a găsit sfârşitul, ca urmare a unor ordine de la centru. Instrumentele au fost trimise la Bucureşti, reparate şi… vândute. Ultimul dirijor al fanfarei a fost Marcel Antohi. „Este regretabil că s-a desfiinţat, pentru că Fanfara Militară Timişoara a reprezentat, atât prin oamenii de compoziţie gen Ivanovici, cât şi prin spectacolele date, un simbol al oraşului, care a dispărut, la fel cum a dispărut şi chioşcul din Parcul Central. Nu mi se pare în ordine să nu mai avem fanfară militară şi nu mi se pare în ordine ca primăria să nu ia atitudine şi să găsească un loc în Parcul Central pentru un alt chioşc, în care să cânte Pro Amiciţia. Cred că nu ar fi o problemă să se găsească resurse pentru ca fanfara să cânte, din nou, duminica, în parc, pentru toţi timişorenii. (…) Culmea, în urmă cu trei ani, la Zilele Timişoarei a fost adusă Fanfara Militară a Brigăzii 2 Craiova”, mai spune consilierul local democrat-liberal Simion Moşiu, membru al Comisiei V a Consiliului Local Timişoara, Comisia pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, sănătate, protecţie socială, turism, ecologie, sport şi culte. În 2006, după desfiinţarea fanfarei, municipalitatea îşi exprima regretul. “Municipalitatea timişoreană regretă profund încetarea activităţii fanfarei militare, căreia îi este recunoscătoare pentru implicarea remarcabilă în activităţile Primăriei Timişoara şi pentru momentele unice oferite de-a lungul timpului cetăţenilor Timişoarei. Nu ascundem faptul că am dori ca activitatea acestei structuri să continue în viitor, oferindu-ne în acest sens disponibilitatea de a ne implica, în funcţie de posibilităţi, în susţinerea fanfarei militare”, declara atunci primarul Gheorghe Ciuhandu. “În ţară mai există, pe lângă Orchestra Armatei din Bucureşti, cinci fanfare militare: Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj şi Sibiu. De la Bucureşti s-a hotărât să nu mai avem Fanfară Militară, iar astăzi mai există doar Fanfara Pro Amiciţia, care funcţionează pe lângă Centrul de Cultură de pe lângă Consiliul Judeţean Timiş, împreună cu tenorul Adrian Bobay”, susţine Simion Moşiu, accentuând importanţa valorificării fanfarei încă existente.

„Valurile Dunării”, compus şi cântat la Timişoara

„Valsul „Valurile Dunării”, cântat şi dansat de generaţii întregi, pe întreg întinsul lumii, a fost compus de timişoreanul Iosif Iovanovici şi cântat des de Fanfara Militară din Timişoara. Valsul respectiv a fost dedicat domnişoarei Sara Fried, din Lugoj, iar originalul partiturii se află la sediul comunităţii evreieşti din Lugoj. Valsul a fost publicat în peste 200 de ediţii din lumea întreagă”, spune consilierul local democrat-liberal Simion Moşiu. Conform muzicologului George Sbârcea, în 1900, când Edward Strauss a făcut un turneu de concerte în SUA, ascultătorii i-au cerut cu insistenţă să dirijeze ca supliment „Valurile Dunării”… de Johan Strauss. Edward a satisfăcut cererea asistenţei, nu înainte de a preciza că valsul nu aparţine vreunuia dintre fraţii Strauss, ci românului Ivanovici („Dunărea Albastră” a fost compusă de Johan Strauss fiul).

Comentarii

comentarii