Acasă Eveniment Trei bărbaţi din Ungaria cercetați după ce au înşelat 80 de români...

Trei bărbaţi din Ungaria cercetați după ce au înşelat 80 de români care căutau pastile pentru boli precum cancer sau hepatită C

DISTRIBUIȚI
Pastile

Grav bolnavi, lăsaţi fără bani şi… fără medicamente care îi ţineau în viaţă! Trei bărbaţi din Ungaria au înşelat 80 de români care căutau pe internet pastile pentru boli grave, chiar cancer. Le luau banii, dar nu le dădeau şi medicamentele. Asociaţiile de pacienţi acuză statul român că de ani de zile este complice la astfel de înşelătorii, tocmai pentru că medicamentele nu se pot găsi aici.

Cei trei suspecţi ar fi construit trei site-uri, două găzduite în Marea Britanie şi unul în România, spun anchetatorii. Când un pacient căuta medicamentul fără de care nu putea supravieţui, i se cerea să completeze date personale şi chiar să furnizeze documente care să ateste că are într-adevăr o boală gravă. “Persoanele puteau vizualiza, în contul pe care şi-l creau pe site, plata efectuată, apoi puteau urmări codul comenzii care aparent era emis de o firmă de curierat şi chiar se emiteau facturi fiscale. Este vorba despre medicamente care în mod uzual nu se găsesc pe piaţa din România”, a declarat Marinică Răzvan, comisar şef în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice IGPR.

Când medicamentele nu ajungeau se prezentau scuze generale. “Erau avansate scuze generale cum ar fi: se vor restitui sumele achitate, medicamentele nu sunt disponibile în acest moment, nu a preluat curierul comanda, mai aşteptaţi şi aşa mai departe, ori se comunica un alt termen de livrare”, a declarat Marinică Răzvan, comisar şef în cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice IGPR. Site-urile nu mai funcţionează în prezent însă ele au rămas în arhivele internetului. Cam aşa arată unul dintre ele şi aici este lista de medicamente: unele pentru cancer, altele pentru hepatita C şi insuficienţă cardiacă. Pe un alt site, găsim şi aici medicamente pentru cancer şi chiar boli degenerative cum ar fi Parkinson sau Scleroză multiplă.

“Se întâmplă de ani de zile. Aceşti escorci apar acolo unde pacienţii sunt disperaţi pentru că statul nu le oferă şansa la viaţă. O să vă dau un singur exemplu: Dacă în ultimii ani au intrat în UE 160 de medicamente noi, inovative, pentru tratarea cancerului, în România au intrat doar 39, în Bulgaria aproape 50, în Ungaria aproape 60”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele unei asociaţii care reprezintă pacienţii. Semnale de alarmă au început să apară încă de acum 6 ani, când Centrul European al Consumatorilor România lansa un avertisment cu privire la unul dintre site-uri. Cei trei bărbaţi sunt acum cercetaţi pentru înşelăciune şi fals informatic, scire observatornews.ro.

Comentarii

comentarii