Acasă Administraţie Trei probleme majore ale Timişoarei imposibil de rezolvat?

Trei probleme majore ale Timişoarei imposibil de rezolvat?

DISTRIBUIȚI

munti de gunoaie pe strada CrizantemelorTimişoara – denumită şi capitala Banatului, viitoare capitală culturală europeană – se confruntă de mulţi ani cu trei probleme ce par de nerezolvat pentru administraţia locală: gunoaiele aruncate pe spaţiile verzi, sutele de maşini abandonate pe străzi şi clădirile istorice grav avariate de timp.

Invazia gunoaielor
La primele două contribuţia majoră o are nesimţirea unor concitadini de-ai noştri. De exemplu, pe strada Crizantemelor a apărut de puţină vreme o rampă clandestină de gunoi. Totul a început de la o simplă abandonare a unui sac plin cu haine vechi lângă un copac. Fiindcă a rămas acolo mai multe zile, a fost luat drept exemplu de alţi indivizi care locuiesc în preajmă şi, la lăsarea întunericului, au început să scoată deşeurile de prin case şi să le arunce pe spaţiul verde. Fenomenul a fost pierdut de sub control. După cum se vede în fotografia făcută, luni 25 iulie, imaginea oribilă cu deşeuri pe micul scuar verde are un puternic impact emoţional pentru oricine trece pe acolo. Poliţia Locală a găsit o metodă bună de a monta camere de luat vederi în asemenea zone cu risc, unde sunt rampe clandestine de gunoi. Oare ce impact vor avea? Până acum Poliţia Locală a dat 885 sancțiuni contravenționale persoanelor care au abandonat pe domeniul public deșeuri.

Maşinile abandonate
Cât priveşte maşinile abandonate, fenomenul nu poate fi controlat sub nicio formă în acest moment. În urma unei campanii demarate la mijlocul lunii martie 2016, Poliția Locală Timișoara a înregistrat 280 sesizări referitoare la un număr de 625 autovehicule posibil abandonate. Dintre acestea, în cazul a 351 de autovehicule au fost aplicate somații conform Legii 421/2002, iar celelalte 274 sunt în diferite stadii de verificare, fie nu se încadrează, fie sunt în faza de identificare a proprietarilor. De ce este o problemă greu de rezolvat, dacă nu imposibilă? Iată ce ne explică Poliţia Locală: „Simpla sesizare a unui autovehicul ca fiind abandonat nu înseamnă că imediat acesta este ridicat. Reamintim că potrivit Legii 421/2002, vehicul fără stăpân este vehiculul de orice categorie, fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut. Conform aceluiași act normativ, vehicul abandonat este maşina de orice categorie, aflată pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin un an, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulației acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenția neechivocă a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului. Potrivit legii, procedura pentru ridicarea maşinilor abandonate sau fără stăpân de pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale se bazează pe o metodologie care implică întocmirea a numeroase documente şi respectarea termenelor pentru ducerea lor la îndeplinire, iar acestea pot dura luni de zile”.

Clădirile istorice degradate
În Timişoara există un patrimoniu foarte bogat de 14.500 de clădiri istorice de o valoare arhitectonică formidabilă, dar multe se află într-o stare avansată de degradare. În ultimii 26 de ani distrugerea s-a accentuat şi a dus chiar şi la accidente grave soldate cu morţi şi răniţi. Au căzut bucăţi din ziduri în cap la trecători.  Proprietarii se plâng că nu au bani pentru a-şi repara propriile case, iar primăria nu putea să intervină, deoarece construcţiile sunt proprietate privată!!!  Totuşi, prin Poliția Locală a încercat să îi sensibilizeze şi să îi amendeze pe cei care nu vor să îşi renoveze proprietăţile. Clădirile neîntreţinute, pe lângă faptul că dau un aspect inestetic orașului, pot prezenta și pericole pentru cetățeni atunci când elemente de ornament sau bucăți din fațadă se desprind. Mai mult, sunt şi o sursă inepuizabilă de poluare cu praf. Cum? Atunci când plouă molozul este angrenat de apă pe carosabil, iar traficul rutier îl transformă în praf periculos, care ajunge foarte uşor în plămânii noştri. Fenomenul este uşor de observat. După ploaie în zona clădirilor degradate, trotuarul este alb, din cauza molozului căzut de pe ziduri. În cursul acestui an, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au aplicat 158 de notificări dintre care 23 de notificări proprietarilor de imobile din zona centrală a municipiului. Au fost notificate cu această ocazie 12 asociaţii de proprietari şi 146 apartamente individuale, în vederea realizării demersurilor necesare emiterii în regim de urgenţă a autorizaţiei de construire şi demararea lucrărilor pentru remedierea stării de neîntreţinere. De asemenea, în cazul a 16 imobile s-a intervenit prin împrejmuire cu bandă de protecție, fiind luate astfel primele măsuri de urgență la fața locului. Numai în 2015, au fost aplicate în cazul clădirilor istorice neîntreținute sancțiuni în valoare de 192.000 lei. Verificările pe linia întreținerii de proprietari a imobilelor continuă.
Se pare că mai există o şansă. La iniţiativa Primăriei Timişoara, parlamentul a schimbat legea şi acum autorităţile locale pot interveni pentru repararea clădirilor istorice şi îşi pot recupera banii de la proprietari. Vom vedea….!!

Comentarii

comentarii