Acasă Actualitate Triacul: care este scopul acestuia? Ce aplicații are?

Triacul: care este scopul acestuia? Ce aplicații are?

DISTRIBUIȚI

Triacul este un dispozitiv semiconductor care este utilizat pe scară largă pentru comutarea cu putere medie AC – avantajul lor este că pot comuta ambele jumătăți de ciclu alternativ. O utilizare specială a circuitelor triac este în variatoarele de lumină pentru iluminatul casnic și sunt, de asemenea, utilizate în multe alte situații de control al puterii, inclusiv controlul motorului și comutatoarele electronice.
Ca rezultat al performanței lor, triac-urile tind să fie utilizate pentru aplicații de comutare electronică de putere mică până la medie, lăsând tiristoarele să fie utilizate pentru aplicațiile de comutare a puterii AC cu sarcină foarte caldă.

Elemente de bază ale triacului

Triacul este o dezvoltare a tiristorului. În timp ce tiristorul poate controla curentul doar pe o jumătate a ciclului, triacul îl controlează pe două jumătăți ale unei forme de undă AC. Ca atare, un triac poate fi considerat ca o pereche de tiristoare paralele, dar opuse, cu cele două porți conectate împreună și anodul unui dispozitiv conectat la catodul celuilalt etc.

Faptul că acțiunea de comutare triac are loc pe ambele jumătăți ale unei forme de undă AC, înseamnă că pentru aplicațiile de comutare electronică AC, ciclul complet poate fi utilizat. Pentru circuitele de bază cu tiristoare, este utilizată doar jumătate din forma de undă, ceea ce înseamnă că circuitele de bază care utilizează tiristoare nu vor utiliza ambele jumătăți ale ciclului. Sunt necesare două dispozitive pentru a utiliza ambele jumătăți. Cu toate acestea, triacul necesită un singur dispozitiv pentru a controla ambele jumătăți ale formei de undă AC și, în multe privințe, este o soluție ideală pentru un comutator electronic pentru AC.

Aplicații ale unui triac

Triacurile sunt folosite în multe aplicații. Aceste componente electronice sunt adesea utilizate în cerințele de comutare AC de putere mică până la medie. Acolo unde trebuie comutate niveluri mari de putere, tind să fie utilizate două tiristoare/SCR, deoarece pot fi controlate mai ușor.

Cu toate acestea, triacurile sunt utilizate pe scară largă în multe aplicații:

  • Controlul luminii – în special variatoarele casnice.
  • Controlul ventilatoarelor și motoarelor mici.
  • Întrerupătoare electronice pentru comutare și control general 

Există, desigur, multe alte aplicații triac, dar acestea sunt unele dintre cele mai comune. Într-o aplicație specifică, triacurile pot fi incluse în module numite relee cu stare solidă. Aici o versiune optică a acestui dispozitiv semiconductor este activată de o sursă de lumină LED care pornește releul cu stare solidă în funcție de semnalul de intrare.

De obicei, în cadrul releelor ​​cu stare solidă, lumina LED sau sursa infraroșu și triacul optic sunt conținute în același pachet, fiind asigurată o izolație suficientă pentru a rezista la tensiuni înalte care se pot extinde până la sute de volți sau chiar mai mult.

Cauți triace și alte componente electrice de înaltă calitate? Vizitează tme.eu și descoperă peste 500.000 de produse disponibile!

Comentarii

comentarii