Acasă Eveniment Tribunalul Caraş-Severin, la bilanţ

Tribunalul Caraş-Severin, la bilanţ

632
DISTRIBUIȚI

Încărcătura medie a unui judecător de la Tribunalul Caraş-Severin este de 812 de dosare pe an, în timp ce la nivel naţional, calculat conform aceloraşi indicatori, încărcătura este de 738 dosare. În ultimul an, potrivit bilanţului activităţii pe anul 2009 desfăşurate de Tribunalul Caraş-Severin şi prezentat vineri, volumul de muncă a crescut la nivelul acestei instanţe cu 20 la sută faţă de anul precedent, adică numărul dosarelor este cu 1.247 mai mare în 2009 faţă de 2008.

Implicit, operativitatea la nivelul instanţei a scăzut, de la un indice general de 90,54%, în 2008, la 88,19%, anul trecut. Activitatea instanţei a fost afectată de fluctuaţia de personal şi de caracteristicile sistemului de repartizare aleatoriu, relevă bilanţul Tribunalul Caraş-Severin pe anul 2009.

Pe de altă parte, activitatea a fost afectată de studierea netemeinică a unor dosare de către judecători, fără întocmirea fişei de studiu, în cauzele complexe, lacunele în înţelegerea, interpretarea şi aplicarea normelor procesuale privind stabilirea corectă a cadrului procesual, modul şi momentul în care se încuviinţează şi se administrează probatoriul, lipsa de fermitate în aplicarea sancţiunilor civile pentru actele de indisciplină procesuală ale martorilor, experţilor, avocaţilor sau conducătorilor de instituţii ce se află în posesia unor date ori înscrisuri.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, durata medie de soluţionare a cauzelor la tribunal, în apel şi fond, este de la zero până la şase luni, iar în recurs, de la zero la trei luni.

Printre cauzele imputabile judecătorilor se regăsesc, printre altele, studierea superficială a dosarelor înaintea şedinţelor de judecată, administrarea în etape şi cu oarecare dificultate a materialului probator, tolerarea de către instanţă a actelor de ‘indisciplină’ ale părţilor şi apărătorilor acestora, exercitarea în mod excesiv a rolului activ de către judecătorul cauzei, aplicarea cu reticenţă de către judecători a dispoziţiilor cuprinse în Codurile de procedură penală şi civilă, cu privire la aplicarea de amenzi judiciare părţilor care tergiversează judecata.

În ceea ce priveşte resursele umane, la Tribunalul Caraş-Severin sunt vacante trei posturi de judecător şi tot atâtea de grefier şi consilieri de reintegrare.

Comentarii

comentarii