Acasă Actualitate Tribunalul Timiș a respins cererea de recuzare depusă de Primăria Timișoara și...

Tribunalul Timiș a respins cererea de recuzare depusă de Primăria Timișoara și a stabilit un nou termen în dosarul privind organigrama

DISTRIBUIȚI

Luni, 5 decembrie, Tribunalul Timiș a respins cererea Primăriei Timișoara de recuzare a judecătoarei Adriana Spătaru din dosarul în care instituția se judecă cu sindicatul condus de Tiberiu Negrei asupra celei de-a doua organigramă a administrației Fritz. Judecătorii nu s-au pronunțat asupra motivelor invocate de primărie, ci doar au arătat că cererea a fost depusă prea târziu. Totodată, marți, 6 decembrie, este următorul termen în dosarul privind suspendarea organigramei, dar a fost stabilit și o dată pentru dosarul de fond, cel privind anularea actului: 16 decembrie. La anteriorul termen din dosarul privind suspendarea, cel din 29 noiembrie, a fost dată o amânare, tocmai pentru a fi judecată și cererea de recuzare.

Iată soluția dată luni de judecătorii Tribunalului Timiș: „Admite excepţia tardivităţii formulării cererii de recuzare. Decade pârâţii MUNICIPIUL TIMIŞOARA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA ŞI CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA din dreptul de a formula cerere de recuzare a doamnei judecător Spătaru Adriana pentru motivele expuse în cererea de recuzare. Anulează cererea de recuzare formulată de pârâţii MUNICIPIUL TIMIŞOARA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA ŞI CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TIMIŞOARA , ca tardiv formulată. Trimite dosarul instanţei iniţial învestite cu soluţionarea cauzei, C8NCA. Cu cale de atac odată cu fondul cauzei. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi 05 decembrie 2022”.

„În speţă, instanţa reţine că pârâţii (primărie, primarul și consiliul local – n.r.) aveau cunoştinţă despre pretinsul motiv de incompatibilitate, mai precis soluţionarea de către doamna judecător Spătaru Adriana a dosarelor nr. 5714/30/2021 (f. 81-102 dos. 1386/30/2022*) şi nr. 1386/30/2022, la momentul apelării cauzei în cursul şedinţei din 23.11.2022. Prin urmare, instanţa apreciază că pârâţii aveau obligaţia de a formula cererea de recuzare a judecătorului întemeiată pe soluţionarea celor două dosare anterior amintite înainte de începerea oricărei dezbateri în cauză, respectiv înainte de discutarea competenţei şi a oricăror alte aspecte. Nerespectarea termenului în care trebuie propusă recuzarea atrage sancţiunea decăderii părţii din dreptul de a-l recuza pe cel în cauză, excepţia tardivităţii urmând a fi soluţionată în consecinţă de către completul competent să statueze asupra recuzării”, se arată și în motivarea hotărârii.

Vă amintim că, în primă fază, în acest dosar, Tribunalul Timiș a decis suspendarea organigramei, însă Curtea de Apel Timișoara a întors cauza spre rejudecare. După aceasta, Primăria Timișoara a cerut atât strămutarea dosarului, cât și recuzarea judecătoarei Adriana Spătaru, care s-ar fi pronunțat și în primă fază. Acum a primit răspuns negativ atât la prima, cât și la a doua cerere. Între timp, a fost depus și apelul în dosarul privind anularea primei organigrame, suspendată definitiv. În primă instanță, tot sindicatul a avut câștig de cauză, iar pe 14 decembrie se vor pronunța și judecătorii Curții de Apel Timișoara.

Comentarii

comentarii