Acasă Actualitate Triumful Justiției în Timișoara! Casă de 1,5 milioane de euro smulsă din...

Triumful Justiției în Timișoara! Casă de 1,5 milioane de euro smulsă din mâinile cămătarilor și redată proprietarilor de drept

DISTRIBUIȚI

După anchete profesioniste ample ale DIICOT Timișoara care au dus inclusiv la arestarea grupării periculoase de cămătari și după mai multe procese în cadrul instanțelor timișorene, o casă foarte scumpă cu opt apartamente, de pe strada Beethoven nr. 2, a ajuns din nou în posesia proprietarului de drept, după ce a fost smulsă din ghearele cămătarilor.

Prin cercetările făcute, BCCO Timișoara – DIICOT a arătat că imobilul a fost subevaluat de cămătari la 500.000 euro, de la 1.500.000 euro și scos la licitație.

Gruparea infracțională a acționat din anul 2010 până în 2017, în Timișoara, dar și în Suceava. Gruparea a fost urmărită mai mulți ani de  BCCO Timișoara care a solicitat și arestarea preventivă la domiciliu a membrilor ei.

Creditorul a fost Gavriluță Tuță Martinescu, debitorul, Stancu Urian, iar garant ipotecar, Ijac Nicodin Motrescu. În cele din urmă, casa a fost achiziționată de cămătari pe căile artificiale, cunoscute în aceste tehnici, la suma derizorie de 170.000 euro, se arată în ancheta DIICOT.

„La ultimul termen din 14.12.2016, casa a fost achiziționată de mai mulți interpuși ai lui Kamal, fapt reieșit și din interceptările telefonice”, susține DIICOT Timișoara.

”Tîrziu Răzvan fiind interpus în procesul de executare silită demarat cu privire imobilele în litigiu tocmai în scopul adevăratei proveniențe a imobilului și pentru a asigura astfel celorlalți inculpați produsul infracțiunii de cămătărie și pentru a garanta repararea pagubei produse prin infracțiuni părților vătămate”, se arată în decizia instanței.

Astfel, după mai multe decizii ale instanțelor, printre care două în acest an, una în aprilie și alta în luna mai 2019 date de Judecătoria Timișoara, prin care s-a demonstrat clar că imobilul a fost obținut prin căi ilicite de gruparea de cămătari, proprietarul Motrescu și Stancu Urian au reușit să reintre în posesia casei, în 20 iunie 2019, printr-o executare silită la care au participat autoritățile competente, împreună cu zeci de  mascați și polițiști.

În Procesul verbal încheiat în 20 iunie 2019 de către executorul judecătoresc Timonea Mihai se arată:

”Prin somația din 4.01.2019 debitorul Al Barri Kamal a fost somat ca în termen de 8 zile să predea creditorului urmăritor,  Ijac Nicodim Motrescu, imobilul situat în Timișoara, pe strada Ludwing Van Beethoven nr. 2, care a format obiectivul executării silite anulate din dosarul execuțional nr.183 din 2017 al BEJ Brad T. Gheorghe conform procesului verbal de îndeplinire a executării și de predare silită întocmit în 3.07.2017 și care formează obiectul obligației de restabilire silită a situației anterioare.

Prin încheierea nr. 5105 din 2019 pronunțată de Judecătoria Timișoara în dosarul nr. 1856 -325 din 2019, se respinge contestația la executare, dar și cererea de suspendare a executării silite formulată de Al Barri Kamal împotriva executării din dosarul execuțional nr. 726 din 2018 al acestui birou.

Prin încheierea nr. 6684 din 2019 pronunțată de Judecătoria Timișoara în dosarul nr. 17978-325 din 2017 se lămurește dispozitivul titlului executoriu – sentința nr.12376 din 2018 pronunțată de Judecătoria Timișoara în sensul că prin restabilirea situației anterioare se înțelege obligația debitorului Al Barri Kamal să permită creditorului Motrescu Nicodin Ijac să redobândească posesia imobilului situat în str. Ludwing van Bethoven nr. 2.

Prin încheierea nr.7604 din 2019 pronunțată de Judecătoria Timișoara în dosarul nr. 4248 -325 din 2019 se admite în parte contestația la executare formulată de Motrescu, debitor în dosarul execuțional nr. 183ex. din 2017 al BEJ Brad T Gheorghe, creditor intimat Al Barri Kamal și se dispune anularea următoarelor acte de executare silită efectuate în dosarul execuțional nr. 183ex2017 al  BEJ Brad T Gheorghe: încheiere de stabilire a sumelor și cheltuielilor de executare silită din 10.12.2018, somația din data de 10.12.2018 și procesul verbal de îndeplinire a executării și de predare silită și sechestru din 22.01.2019.

La cererea creditorului urmăritor Motrescu Nicodin Ijac și pentru aducerea la îndeplinire a titlului executoriu – sentința civilă nr. 12376 din 31.10.2018 pronunțată de Judecătoria Timișoara în dosarul nr. 17.978 -325 din 2017, definitivă, în 20 iunie 2019 executorul judecătoresc Timonea Mihai s-a deplasat pe str. Ludwing van Bethoven nr. 2 ap. 2 pentru a pune în posesie creditorul urmăritor asupra acestui imobil”, se arată în Procesul verbal din 20 iunie 2019 întocmit de Timonea Mihai.

Din păcate, proprietarii în drept ai casei trebuiau să se întoarcă în propria lor locuință, cu șase luni înainte, în 23 ianuarie 2019, în baza deciziei din 31 octombrie 2018, acest document anulând toate actele de executare silită ale cămătarilor și a restabilit situația anterioară.

Termenul de reintrare în casă a fost 23 ianuarie 2019, dar proprietarii nu au putut fiindcă au fost blocați printr-un proces verbal de executare silită întocmit în 22 ianuarie 2019, de Brad Gheorghe, dar așa cum a arătat instanța, pe baza unor documente anulate prin decizia din 31 octombrie 2018.

De aceea Motrescu, prin mandatarul Stancu Urianu, a făcut plângere penală la DIICOT și la Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, iar CEJ l-a exclus din funcție pe executor.

”Prin prezența vă facem cunoscut că domnul Brad Gheorghe a fost exclus din profesie prin trei hotărâri pronunțate de către organele disciplinare ale UNEJ în urma acțiunilor disciplinare promovate de Colegiul Director. Acestea hotărâri au fost atacate în instanțele judecătorești astfel că încă nu s-a pronunțat o hotărâre finală”, se arată în documentul Camerei Executorilor Timișoara din noiembrie 2017

În Procesul verbal întocmit de executorul Mihai Timonea, în 23 ianuarie 2019, se arată:

”Constatăm impedimentul în continuarea acestei executări silite cu privire la apartamentul din Timișoara, str. Ludwing van Bethoven nr. 2. Debitorul Al Barri Kamal a reintrat în posesia imobilului urmărit silit, în 22 ianuarie 2019, printr-un act juridic întocmit de un organ competent – executorul judecătoresc Brad Gheorghe – act juridic care este supus cenzurii instanței de judecată pe calea contestației la executare silită, iar nu aprecierii noastre.”

Atunci Motrescu și Stancu Urianu au făcut contestație și Al Barri Kamal a fost chemat iarăși în judecată, iar procesul a durat aproape jumătate de an, iar în 20 iunie 2019, proprietarii în drept ai casei s-au reîntors în propria locuință.

Tot în acest caz Colegiu Director al Camera Executorilor Judecătorești a sesizat Consiliul de Disciplină al CEJ cu o acțiune disciplinară împotriva executorului judecătoresc Crăciun Cristian.

”În urma plângerilor formulate de către petenții Motrescu Nicodin Ijac și Stancu Urianu prin care sesizează presupuse ilegalități în activitatea de executare silită instrumentată de către Crăciun Cristian în dosarele execuționale nr. 115 și 132 din 2015 din competența sa, astfel s-a procedat la declanșarea procedurii prealabile pentru promovarea acțiunii disciplinare….

Vicepreședintele Colegiului Director i-a adus la cunoștința executorului Crăciun Cristian faptul că din analizele copiilor dosarelor execuționale rezultă mai multe aspecte suspectate în mod rezonabil de efectuarea nelegală a executării silite, dintre care unele privesc:

Amânarea în mod repetat a licitațiilor fără motive întemeiate cu încălcarea dispozițiilor din Codul de procedură civilă: nerespectarea art.835 și 846 Cod de procedură civilă privind îndeplinirea procedurii de vânzare la licitație a fiecărui imobil distinct în parte.

Neacceptarea la licitație a unui ofertant care a avut o ofertă superioară valorii la licitație pe motivul fără justificare legală că a ajuns la câteva minute după începerea licitației, deși se vindeau mai multe imobile succesiv și ofertantul ar fi putut participa la oricare licitație care ar urma să înceapă după cea la care a întârziat, încălcându-se astfel articolul 843 din Cod procedură civilă.

Aspecte de nelegalitate cu privire la prejudicierea unei părți prin neacceptarea la licitație a ofertei Texim Group, fapt care a condus la adjudecarea tuturor imobilelor, debitorul fiind prejudiciat în sensul nerespectării reglementării art.629 Cod procedură civilă.

Stabilirea ordinii de vânzare a imobilelor potrivit solicitării unui avocat pretins a reprezenta debitorul, dar al cărui mandat nu a fost identificat în dosar, fapt ce a dus la încălcarea dispozițiilor art.846 Cod procedură civilă și a articolului 629 Cod pr. Civilă.

La toate aceste acuzații executorul judecătoresc Crăciun Cristian a făcut contestație. El a susținut că din punctul său de vedere procedura legală a fost respectată și că licitațiile s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legale.

Instanța i-a respins contestația.

”Respinge contestația formulată de contestator – executorul judecătoresc Crăciun Cristian… Menține hotărârea nr. 1 din 2018 a Consiliului de Disciplină al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Timișoara pronunțată în dosarul nr. 1 din 2018 ca fiind temeinică și legală”, se arată în hotărârea nr.22 din 12.10.2018 a Comisiei Superioare de Disciplină.

Comentarii

comentarii