Acasă Actualitate Trogir, perla Croaţiei, atrage anual zeci de mii de turişti

Trogir, perla Croaţiei, atrage anual zeci de mii de turişti

DISTRIBUIȚI

Ultramarin propune preţuri de criză pentru excursii de vis în Croaţia…
Preţuri pentru toate buzunarele, pentru o excursie de vis în pitorescul oraş Trogir. Agenţia Ultramarin din Timişoara vine cu  o sumedenie de oferte pentru unul dintre cele mai splendide oraşe ale Croaţiei, la Marea Adriatică.

Un oraş unic, inclus în patrimoniul UNESCO, unde viaţa de noapte, peisajele tulburătoare, plajele imense şi sutele de tarase şi baruri se îmbină perfect într-un paradis pentru orice turist. Este oraşul în care, dacă rupi un pic engleza sau germana, eşti ca la tine acasă. Ospitalitatea oamenilor, preparatele culinare delicioase, clima extrem de blândă, liniştea din timpul zilei şi tumultul din timpul nopţii nu sunt niciunde ca la Trogir.

Visul lui Miloşevici

Dacă nu vezi cu ochii tăi Croaţia, nu ai cum să-l înţelegi pe Slobodan Miloşevici… Nu ai cum să pricepi de ce acesta a riscat să intre în mai multe războaie sângeroase, cunoscute în toată lumea, pentru visul Iugoslaviei mari. Croaţia era perla fostei Iugoslavii, provincie ce nu putea fi pierdută. Cu nici un preţ… Miloşevici a pierdut, însă, războiul pentru o naţiune mare şi avea să moară câţiva ani mai târziu, în închisoare. Uitat de toţi şi judecat pentru crime de război. Croaţii au reuşit, în acest timp, ceea ce foarte puţini au încercat. Să transforme un litoral arid, fără plajă, într-o destinaţie râvnită de zeci de mii de turişti. Pentru un român, litoralul croat va avea cu siguranţă ceva aparte. Peisajul mirific se îmbină excelent cu serviciile de mare calitate. Oraşul Trogir, aflat la câţiva kilometri de Split, este înconjurat de o puzderie de ministaţiuni. Croaţii le-au transformat, parcă peste noapte, în destinaţii turistice, care atrag anual sute de mii de turişti.

Preţuri… ca la noi

Dacă ajungi vreodată ca turist în Croaţia, trebuie să ţii cont de câteva lucruri esenţiale. Dacă eşti fumător, ar fi de preferabil să-ţi faci stocul de ţigări din ţară. Tutunul este, poate, singurul produs din Croaţia care te arde la buzunar mai mult decât în România. Preţurile alimentelor pe litoralul croat sunt de nivel mediu. Un kebab costă 4 euro, un hamburger – 2 euro, iar o cină sau un prânz complet pentru o persoană face cam între 15 şi 20 de euro. O bere sau un suc la terase, cafenele sau resturante costă în jur de 2 euro, iar cafeaua poate fi sorbită din orice loc contra a un euro. Fructele şi legumele sunt mult mai ieftine în Croaţia decât în România. 

Climă plăcută

Chiar dacă nu e soare afară, în Croaţia e extrem de cald. Clima, care le permite croaţilor să aibă palmieri şi lămâi în grădini, este una foarte blândă. Plouă destul de mult, dar e cea mai călduţă şi scurtă ploaie pe care, probabil, veţi avea prilejul să o simţiţi. În oraşul-staţiune Trogir şi în semistaţiunile împrăştiate în jurul acestuia nu vei găsi mai mult de două-trei petice de nisip. Extrem de bine exploatate, însă. Plaja croaţilor din această zonă este doar un munte de pietricele, aduse de oameni, iniţial, pentru soliditatea pământului. Un vaporaş care pleacă la ore fixe leagă mini-staţiunile din zona Trogir direct de oraş. Dacă nu vrei să mergi între 3 şi 5 kilometri pe jos, un drum de vapor dus-întors costă 30 de kuna, adică vreo 4,5 euro. Cursul monedei naţionale a croaţilor diferă în funcţie de clienţi şi de interese. Chiar dacă paritatea internaţională dă pentru 1 euro 7,3 kuna, în Croaţia nu vă veţi întâlni cu acest curs de schimb. Aici poţi cumpăra cam de peste tot şi în moneda europeană. La un curs de 1 euro la 7 kuna, curs pe care ţi-l oferă şi majoritatea caselor de schimb din staţiunile de pe litoralul croat.

Peste vecini, la cazare

Condiţiile de cazare din Croaţia nu pot fi comparate cu cele de pe litoralul grecilor, spaniolilor sau românilor. Puteţi fi siguri că dacă aţi ajuns, să spunem, la un hotel de 4 stele în Croaţia, acesta poate fi similar unui hotel de 5 stele din Spania sau Grecia. Chiar şi la nivelul vilelor sau al apartamentelor, croaţii sunt mult peste greci. Dotările depăşesc de departe posibilităţile elenilor, iar preţurile sunt doar o idee mai mari. Excursiile în Croaţia, mai scumpe la prima vedere, pot însă beneficia şi de discount-uri de până la 50%. Oferte gen „last minute” sunt încă vânate de români. Săptămânal, firma Ultramarin pune la dispoziţie, pe site-ul www.ultramarin.ro, oferte dintre cele mai tentante, pentru mai multe destinaţii europene. Dacă aveţi noroc, puteţi prinde chiar o excursie la jumătate de preţ.    

Destinaţii pitoreşti

Croaţii au drumuri înguste şi maşini la tot pasul. Turiştii au, însă, nenumărate posibilităţi de deplasare, chiar dacă au venit fără maşini. Pentru o zi, o bicicletă poate fi închiriată cu 5 euro, iar un motoscuter cu 15 de euro. Maşinile costă 20-30 de euro pe zi, dar se poate negocia dacă durata de închiriere este mai lungă. Bărcile cu motor, în funcţie de mărimi şi performanţe, costă, pentru o zi, între 100 şi 400 de euro. Dacă nu este vreme de plajă şi buzunarul îţi permite, merită să faci câteva excursii. Din Trogir poţi pleca spre mai multe destinaţii de vis. O excursie în superbul oraş Split, în care intră şi vizitarea palatului fostului împărat roman Diocleţian, costă 27 de euro. O altă excursie care merită făcută este cea la Parcul Naţional Krka. Pentru 45 de euro, pe lângă parcul mirific, aici vei putea vizita şi catedrala din piatră de la Sibenik, un monument protejat de UNESCO, ce datează din secolul XVI. 60 de euro este o excursie până la Dubrovnik, perla Croaţiei, iar pentru 65 de euro poţi vizita Plitvice. O altă variantă, nu şi ultima, este o zi petrecută pe mare. Cu 25 de euro, ai şansa să te plimbi câteva ore cu vaporaşul, să ajungi pe o insulă din apropiere şi să iei un prânz specific croat, pe mare. Cu peşte la grătar, vin şi ţuică din producţie locală. Miloşevici a ştiut pentru ce să lupte. A ştiut că pentru această regiune merită să mori. Turiştii nu vor avea însă niciodată în Croaţia asemenea probleme existenţiale…

 

Comentarii

comentarii