Acasă Eveniment Tun de proporţii cu păşunea comunală, la Mănăştiur

Tun de proporţii cu păşunea comunală, la Mănăştiur

DISTRIBUIȚI

Bătaie de joc pe bani publici în comuna timişeană Mănăştiur. Cu primarul ţărănist Ionel Curuţi în rol de agent sub acoperire

Afacerea neagră, în urma căreia 405 hectare de păşune comunală au ajuns să fie date gratuit apropiaţilor primarului, printre care şi soţia sa, a început în urmă cu doi ani. Peste 36.000 de euro, bani ce ar fi trebuit să intre în bugetul local, s-au dus direct în buzunarele grupului de interese din spatele primarului Ionel Curuţi. În 2012 a urmat o altă făcătură, în urma căreia trei consilieri locali nu au fost chemaţi la o şedinţă extraordinară, în urma căreia se hotăra concesionarea păşunii pe 10 ani unei asociaţii de crescători de animale. Sub acelaşi nume ca şi fosta asociaţie. Trei dintre consilierii locali de la Mănăştiur au făcut acum sesizări către Prefectura Timiş, dar şi către DNA.

36.000 de euro pentru oamenii primarului

Cineva a mirosit că este rost de câştig şi nu a ratat oportunitatea de a lua o finanţare destinată locuitorilor din Mănăştiur. La mijlocul lui 2010, contabilul Primăriei Mănăştiur, Ioan Bălu, nevasta primarului, Liliana Curuţi şi un consilier local, Ion Kokai, îşi înfiinţau o asociaţie a proprietarilor de terenuri – „Artemis” – şi făceau un troc nemaivăzut cu primăria din localitate. Obţineau administrarea păşunii comunale, de peste 400 de hectare, în mod absolut gratuit. În schimb, au încasat suma de aproximativ 90 de  euro pe hectar de la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură. Într-un singur an, apropiaţii primarului au încasat peste 36.000 de euro. Banii puteau ajunge la bugetul local, dar nu au mai ajuns niciodată aici. 

Şedinţă cu caracter secret pentru unii…

Situaţia s-a complicat în 2012, când mai mulţi consilieri locali au cârtit împotriva găştii primarului Curuţi. Acum, Asociaţia Proprietarilor de Terenuri “Artemis” s-a transformat peste noapte în Asociaţia Crescătorilor de Animale “Artemis”. Într-o şedinţă de consiliu local, extraordinară, de la sfârşitul lui aprilie, s-a decis concesionarea păşunii pe 10 ani asociaţiei de crescători de animale. Din noua asociaţie a ieşit soţia primarului, pentru a evita un nou scandal. Şedinţa de consiliu local a avut caracter  secret pentru unii dintre aleşii locali. “A fost o nouă făcătură a primarului Curuţi. Au organizat o şedinţă extraordinară şi a adunat consilierii într-o singură oră. Trei consilieri nu au fost chemaţi. Dacă ne opuneam noi, proiectul de concesionare a păşunii comunale nu mai trecea şi banii veneau la bugetul local. Nu ne vom lăsa. Am făcut o sesizare la Prefectura Timiş şi mergem până la capăt. Până mai ieri, era nevasta primarului în asociaţie, acum au scos-o, dar au rămas tot oameni apropiaţi de primar. Tot la ei vor merge toţi banii”, ne spune consilierul local PSD de Mănăştiur, Aurel Crista. Alţi doi consilieri locali PD-L nu au avut acces la şedinţă.

Curuţi: “Cu toţii vorbesc prostii”

Deşi sunt adversari politici, au decis să lupte împreună pentru clarificarea situaţiei ciudate de la Mănăştiur. “M-am revoltat pentru că nu am fost chemată la această şedinţă. Mi se pare anormal ce se întâmplă la Mănăştiur. Banii puteau merge la consiliul local şi nu să se întoarcă în buzunarele primarului, prin diverşi oameni din asociaţie. Am făcut o plângere şi la DNA. Preşedintele asociaţiei este rudă cu primarul. Şi contabilul primăriei este finul său”, ne-a declarat Geta Popa, consilier local PD-L de Mănăştiur. Primarul Curuţi este singurul lămurit 100% de situaţie. “Cu toţii vorbesc prostii. Toţi consilierii au fost convocaţi la şedinţă. Soţia mea a ieşit din asociaţie doar pentru a nu mai exista probleme, dar văd că tot există clevetitori. Acum le-am stabilit o redevenţă de 25% asociaţiei de crescători de animale. Aceşti bani vor merge la consiliul local. Mă mir că nu le este ruşine să spună că banii i-au luat soţia şi apropiaţii. Atunci, în 2010, au trebuit să scoată bani din buzunar pentru a acoperi investiţiile făcute. Toţi crescătorii de animale de la noi sunt mulţumiţi. Pot să-mi facă câte plângeri vor, sunt acoperit de lege”, ne-a spus edilul ţărănist de Mănăştiur. În 2009, în urma unor reclmaţii, un control venit de la Ministerul Agriculturii decidea să retragă întreaga subvenţie pentru păşunea comunală din localitate. Păşunea nu era îngrijită şi suprafaţa declarată era dublă faţă de cea reală.

 

Comentarii

comentarii