Acasă Actualitate Turist în Banat – Prigor – Via Transilvania

Turist în Banat – Prigor – Via Transilvania

DISTRIBUIȚI

În acest weekend, echipa Acasă în Banat a revenit la Prigor pentru a doua etapă a proiectului „Turist în Banat”, dedicat amenajării turistice a obiectivelor din comună aflate pe Via Transilvania.

De această dată voluntarii de la Acasă în Banat au trecut Nera, pe malul ei drept, unde se găsește o salbă de 4 mori de apă ce țin de satul Pătaș.

Provocarea cea mai mare a fost să asigure accesul spre mori, trei dintre ele fiind cuprinse de o vegetație deasă și fiind accesibile doar pe o cărare prin pădure.

Vineri, de dimineață, tinerii s-au apucat de treabă la moara lui Juratu, pe lângă moara Pemilor și continuând pe lângă râu până la moara lui Mitocaru.

“Înainte de toate, a trebuit să cosim și să curățăm vegetația, apoi ne-am ocupat de morile propriu-zise și de amenajările turistice. Mare ne-a fost satisfacția să vedem, la finalul zilei, cum s-a schimbat zona după numai o zi de lucru intens.

A doua zi ne-am stabilit cartierul general la Moara cu tunel sau Moara popii, aflată 400 metri mai în sus, la capătul unei cărări ce trece prin pădurea deasă, un peisaj extraordinar care merită descoperit și savurat de toți iubitorii de natură și frumos. Pentru că mesajele RO-Alert ne-au avertizat pe toți că urmează cod roșu de furtună pentru după-amiază, am tras cu toții tare pentru a fi siguri că terminăm ce ne-am propus. A fost o desfășurare de forțe grozavă!”, susțin voluntarii.

Până la prânz era terminat tot ce era mai greu, inclusiv refacerea podului ce ducea la moara, iar după masă au continuat, până când a sosit furtuna. Tinerii s-au adăpostit în moară și în tunel iar când ploaia s-a mai oprit, am trecut cu toți prin apă, până am ajuns la drum.

Cu această a doua etapă ei au avansat semnificativ în proiect și sunt foarte mulțumiți să vadă schimbările extraordinare prin care a trecut zona. Sunt de asemenea foarte recunoscători Primăriei Prigor pentru tot sprijinul pe care li l-a oferit, începând cu asigurarea mesei pentru toți voluntarii, cazarea, ajutorul dat cu oameni și utilaje acolo unde le era mai greu.

“A fost și prima noastră acțiune desfășurată alături de comunitatea motocicliștilor Moto AIKON, voluntari faini și dedicați, dornici să se implice. Și să vă mai spunem că la acțiune ni s-au alăturat câțiva copii și tineri din sat care au pus umărul alături de noi, au fost tare harnici și zâmbitori. În ei ne punem speranța că pe viitor vor iubi și proteja tot ce este frumos și valoros în comuna Prigor!

Tuturor celor implicați vă mulțumim și vă așteptăm, în septembrie, la a treia etapă a proiectului!”, este mesajul tinerilor voluntari de la Acasă în Banat.

Proiectul „Turist în Banat” este finanțat de fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

 

Comentarii

comentarii