Acasă Actualitate Turnătorul Hertei Müller, numit de USR în echipa de coordonare științifică a...

Turnătorul Hertei Müller, numit de USR în echipa de coordonare științifică a Muzeului Satului Bănățean

DISTRIBUIȚI

Walther Konschitzky, unul dintre cei care dădeau informații Securității despre Herta Muller, după cum afirma chiar scriitoarea, a  fost numit de USR în echipa de coordonare științifică a Muzeului Satului Bănățean.

Specialiștii „vor aduce plus valoare în această instituție care are mare nevoie de un suflu nou și de o direcție care să ne ajute să o transformăm într-un reper pentru zona de vest a țării”, spune Cristian Moș, vicepreședintele USR al CJ Timiș.

Scriitorul Walther Konschitzky care este și editor, etnolog și fotograf, originar din Bacova, Timiș, trăiește în Germania.

Potrivit unui articol publicat de Marius Chivu în „Dilema Veche”, volumul „Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică”, semnat de Herta Muller, cuprinde şi „odiseea întoarcerii şi a reconstituirii trecutului cu ajutorul dosarului de urmărire, un trecut mutilat la propriu şi la figurat, căci dosarul de la CNSAS a fost descompletat”. „Lectura dosarului, întocmit minuţios de Securitate, dar păstrat parţial, declanşează un adevărat policier biografic în care sunt deconspiraţi câţiva dintre informatori (Roland Kirsch, Walther Konschitzky, Alexander Ternovits sau Horst Fassel, unii dintre aceştia fiind chiar decoraţi de Ion Iliescu cu Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de ofiţer)”, se arată în articolul din „Dilema Veche”.

UPDATE: Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, anunță revocarea lui Walther Konschitzky

“În urma informațiilor apărute în articolele din presa locală, cu privire la colaborarea domnului Walther Konschitzky cu Securitatea, vă anunț că, în această dimineață, am purtat o discuție atât cu directorul Muzeului Satului Bănățean, domnul Dănuț Radoslav, cât și cu o parte dintre membrii Consiliului de Administrație al Muzeului și am primit asigurări că numirea domnului Walther Konschitzky în Consiliul Științific o să fie revocată în cel mai scurt timp. În locul dumnealui, o să fie numită doamna Daniela Crainic, Președintele Asociației Lunca Pogănișului – asociație care are ca scop identificarea, conservarea și promovarea valorilor culturale și naturale locale și ale patrimoniului local”, a scris pe pagina sa de Facebook, vicepreședintele CJT, Cristian Moș.

 

Comentarii

comentarii