Acasă Actualitate Turnul de apă din Iosefin se tranformă pe zi ce trece –...

Turnul de apă din Iosefin se tranformă pe zi ce trece – foto

DISTRIBUIȚI

Turnul de apă din cartierul Iosefin se transformă pe zi ce trece. Se lucrează atât în interior, cât și în exterior, pentru ca noul centru cultural să fie gata înainte de începerea efectivă a programului Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

S-a montat schela pe interior și se lucrează la recondiționare și la casa liftului. În interiorul vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziţii, un spaţiu foaier şi o sală pentru activităţi culturale. 

La nivelul 0 se va amenaja și un mic muzeu al monumentului, unde se vor prezenta toate etapele construcției. 

Întreaga zonă din fața turnului va fi reamenajată. Acolo se va construi și o clădire nouă care va adăposti spații administrative, toalete și vestiare.

Turnul a fost construit să funcţioneze cu două rezervoare, unul pentru apă potabilă, iar celălalt pentru apă industrială. Și ele vor deveni spații culturale. 

„La nivelul 1 sunt deja geamuri și se poate vedea panorama orașului. Este și scara de acces spre rezervorul 1. Este zona clasică pentru expoziții, lansări, piese de teatru, mici proiecții de film, audiții. Nivelul intermediar dintre acest auditorium și zona de cafenea este zona tamburului. L-am gândit pentru instalații de mari dimensiuni. Primul rezervor va fi pentru proiecte mai alternative, de new-media, videomapping. S-a decupat o parte din rezervor și va fi o scară până sus. În celălalt rezervor este foarte multă lumină naturală, pentru că s-au decupat niște geamuri, vom putea expune sculptură, pictură”, a spus Simona Giura, din partea Asociaţiei Prin Banat, responsabilă de proiectul de reabilitare.

Cireaşa de pe tort va fi punct de belvedere, din vârful turnului, aflat la cota +45,50 metri.

“Ne dorim foarte mult să îl avem gata înainte de deschiderea Capitalei Culturale, în 2023. Trebuie să contractăm foarte mulți artiști, vrem să aducem proiecte din afară, din țară, lucrăm cu artiști locali și e important să avem de acum măsurători, lumini, sisteme de prindere, să fim pe fază la orice intervenție se face la turn, ca să ne dăm seama cum ne putem adapta ulterior pentru valorificare”, a declarat Simona Giura.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălţimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

Proiectul de reabilitare este finanţat din fonduri norvegiene cu peste nouă milioane de lei, iar Primăria Timişoara şi Asociaţia Prin Banat contribuie cu peste două milioane de lei. 

La finalul reabilitării, Asociaţia a gândit deja un program de 120 de evenimente cu scopul de a reanima cartierul Iosefin, evenimente care vor face parte din programul Timişoara – Capitală Europeană a Culturii.

Comentarii

comentarii