Acasă Actualitate Turul ecoturistic MAREA HOINAREALĂ

Turul ecoturistic MAREA HOINAREALĂ

DISTRIBUIȚI

O oază de optimism în deşertul crizei
Grupul Ecologic de Colaborare Nera implementează în fiecare an,
în perioada mai – septembrie, proiectul de interes public „MAREA
HOINĂREALĂ – un tur de neuitat prin parcurile şi rezervaţiile naturale ale lumii mirifice din sudul Banatului”, destinat promovării ecoturismului în ariile naturale protejate din microregiunea de cooperare transfrontalieră Dunăre – Nera – Caraş.
Proiectul este finanţat din fonduri colectate prin campania „2%
pentru dezvoltare durabilă în Microregiunea Dunăre – Nera – Caraş“, pe care GEC Nera a realizat-o în perioada februarie – mai 2010 şi va fi implementat pe teritoriuriul parcurilor şi rezervaţiilor naturale Semenic – Cheile Caraşului, Cheile Nerei – Beuşniţa, Porţile de Fier, Đjerdap (Porţile de Fier pe malul drept al Dunării),
Vršačke Planine (Munţii Vârşeţului) şi Deliblatska Peščara (Dunele Deliblata). În cadrul proiectului vor fi realizate activităţi de voluntariat: sprijinirea operatorilor de turism în vederea includerii în ofertele turistice a unor activităţi specifice destinate practicării ecoturismului, monitorizarea alternativă a stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii pe traseele din ariile naturale protejate unde se practică în mod frecvent turismul neorganizat, acţiuni de informare a populaţiei şi grupurilor de turişti privind regulamentul parcurilor naturale şi, în special, regulile de practicare a turismului în ariile naturale protejate, tururi ecoturistice model, cu participarea factorilor locali de decizie privind promovarea ecoturismului, incluzând reprezentanţi ai administraţiei locale, operatorilor de turism, administratiilor ariilor naturale protejate, şcolilor şi jurnalişti.
Se mai are în vedere igienizarea zonelor de protecţie specială din cadrul ariilor naturale protejate, furnizarea, la cererea grupurilor organizate şi a operatorilor de turism, de ghizi însoţitori voluntari pentru practicarea ecoturismului. În zilele de 28 şi 29 mai, a fost realizată prima etapă din acest an a proiectului în localităţi şi rezervaţii naturale de pe ruta Oraviţa – Sasca Montană – Valea Şuşarei – Valea Beiului – Ochiu Bei – Cascada Beuşniţa din zona Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, în cadrul căruia au fost prezentate primele 4 activităţi. „Călătorule, ai ajuns în lumea mirifică din sudul Banatului ! Nu lua cu tine decât imaginile acestei lumi şi nu lăsa aici decât urmele paşilor tăi !… şi bani pentru dezvoltarea durabilă a zonei”, adaugă dr. ing. Cornel Popovici Sturza – coordonatorul proiectului.

Comentarii

comentarii