Acasă National UDMR ameninţă cu retragerea din Guvern

UDMR ameninţă cu retragerea din Guvern

DISTRIBUIȚI

kelemen-ponta1

Tensiunile din coaliţia de guvernare se întenţesc, preşedintele UDMR Kelemen Hunor ameninţând explicit cu retragerea maghiarilor din coaliţia de guvernare dacă Ministerul Afacerilor Externe nu-şi retrage intervenţia din procesul de la Tribunalul Uniunii Europene, în care România se poziţionează de partea Comisiei Europene, împotriva unei iniţiative legislative cetăţeneşti, Minority Safe Pack, care are printre iniţiatori şi pe UDMR.

Declaraţia, făcută pentru publicaţia on-line de limba maghiară TransIndex.ro, este cel mai apăsat avertisment dat de UDMR, în cea mai gravă criză a guvernării Ponta III de până acum. Miercuri, vicepremierul Kelemen Hunor vrea să se întâlnească cu preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre o retragere a MAE din procesul european.

“Prim-ministrul cunoaşte poziţia mea clară şi hotărâtă şi vom vedea cum va proceda. Decizia mea va fi luată în funcţie de cea a premierului. Eu nu ameninţ pe nimeni, dar dacă România nu se retrage din proces eu văd imposibilă asumarea rolului guvernamental. Nu aştept explicaţii, ci soluţii în această problema”- a declarat Kelemen Hunor, sâmbătă, citat de transindex.ro.

“Nu pot să trăiesc într-o stare de schizofrenie. Este imposibil că UDMR, în calitate de initator să se afle în proces cu UDMR-ul, în calitatea să de membru al coaliţiei de guvernare”, a mai spus el.

HotNews a relatat încă de marţea trecută despre relaţiile tensionate dintre UDMR şi PSD la guvernare, din cauza litigiului de la Tribunalul Uniunii Europene. Comisia Europeană a respins anul trecut un proiect de iniţiativa cetăţenească susţinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Comisia a arătat că un astfel de proiect încalcă Tratatul de la Lisabona, care arată că astfel de chestiuni ţin de competenţă statelor membre, nu de competenţă europeană. Că atare, nu se poate impune o directiva europeană în acest sens, ci legi naţionale (principiul subsidiarităţii).

Iniţiativa cetăţenească susţinută de UDMR a strâns semnături de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din România.

Iniţiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene). Guvernele naţionale au dreptul să se constituie parte în proces (fie de partea Comisie, fie de partea iniţiatorilor).

UDMR este nemulţumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apărarea Comisiei în acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discuţii aprinse pe această tema cu ministrul de externe, Titus Corlăţean pentru a încerca să schimbe poziţia guvernului în procesul cu Comisia, însă fără rezultat.

Detalii pe Hotnews.ro!

Comentarii

comentarii