Acasă Politica UDMR îl ignoră pe Iohannis

UDMR îl ignoră pe Iohannis

DISTRIBUIȚI

E foarte interesant. Și exact așa cum am prevăzut. Dând dovadă de verticalitate, liderii UDMR refuză să se conformeze. Și să abjure. Și să-l ia la bastoane pe Viktor Orban, pe motiv că acesta ar fi rasist. Și că i-a supărat rău pe mai marii UE. Solicitarea președintelui este cu desvârșire ignorată. Și chiar ridiculizată.

Nici ieri liderii coaliției nu s-au putut întruni. Altfel decât pe bucăți. PSD cu PNL. Fără UDMR. Care încă lipsește. Și, pentru prima dată, lipsește chiar și de la ședințele Guvernului. Kelemen Hunor nu s-a întors încă din concediu. Iar Tánczos Barna, ministrul Mediului, un om politic extrem de disciplinat și de echilibrat în afirmațiile pe care le face, a lipsit și el. Dar a luat puțin foc la întrebările mult prea insistente ale unei jurnaliste, legate de poziția UDMR în raport cu discursul incendiar de la Băile Tușnad, rostit de Viktor Orban. Iritat, a explicat că nu are de făcut nicio declarație care să adauge ceva la cele declarate anterior de Kelemen Hunor. Și că președintele UDMR nu are de dat explicații privind modul în care l-a aplaudat la Băile Tușnad pe Viktor Orban. Din simplul motiv că nu a fost prezent acolo. Și, aș adăuga eu, nu avea cum să aplaude de acasă.

Coaliția bate pasul pe loc în ceea ce privește ultimatumul dat UDMR prin intermediul PNL de către președintele Klaus Iohannis. Care, în felul acesta, a fost lăsat în șpagat politic. În schimb, atât coaliția în trei, cât și Guvernul ar trebui să dezbată în mare urgență cu totul și cu totul altceva. Acuzația explozivă lansată în spațiul public de către președintele PSD, Marcel Ciolacu. Cum a procedat statul român pe mâna ministrului Energiei, Virgil Popescu, astfel încât le-a vândut traderilor de energie electrică tot ceea ce era de vândut, la un preț de zece ori mai mic decât cel la care, prin intermediul aceluiași stat, suntem astăzi siliți să cumpărăm respectiva energie. Este o pierdere de miliarde de euro. O pierdere planificată. Cine și-o asumă? Cine-și asumă faptul că, în urma acestei operații extrem de murdare, a fost practic subminată, conform literei și spiritului codului nostru penal, economia națională? Fără ca Parchetul General să se autosesizeze și să intervină.

Maurul și-a făcut datoria. Maurul poate să moară. Maurul este Virgil Popescu și, deși acesta a acționat în numele șefilor săi, trebuie totuși să scoată de unul singur castanele din foc. De fapt, nu doar de unul singur. Fiindcă nu se mai poate și Virgil Popescu trebuie dat afară, pentru că altfel nu mai putem vorbi în niciun caz despre un stat de drept în România, ce s-au gândit unii dintre liderii coaliției? Ca PNL să nu rămână în ofsaid, s-au gândit ei, nu ar fi rău să mai aibă loc și alte execuții politice. La paritate. Să mai fie dați afară încă doi miniștri. Unul de la PSD – și, în mod straniu, se agită numele lui Vasile Dîncu, probabil incomod pentru Ciolacu – și unul de la UDMR, ministrul Sportului, care, ce să vezi, nu a memorat imnul național.

Oameni buni! Dacă avem o coaliție solidă, o puternică majoritate parlamentară, un guvern cât de cât stabil până la rotativă, de ce, atunci când trebuie executat un ministru, este necesar să mai fie executați alți doi, pentru ca PNL să nu se opărească? Asta este o Românie a lucrului bine făcut? Și ce mai face până la urmă președintele Klaus Iohannis, după ce, iată, primește un asemenea afront din partea UDMR și PSD, și este confruntat cu o asemenea cacealma, de fapt o veritabilă bătaie de joc din direcția liberalilor? Care doar se fac cum că își încordează mușchii.

Comentarii

comentarii