Acas─â Politica Ultimatumul lui Putin

Ultimatumul lui Putin

DISTRIBUIȚI

├Än ziua de 4 februarie, Vladimir Putin urmeaz─â s─â aib─â o ├«ntrevedere cu omologul s─âu chinez Xi Jinping. Nu este greu de presupus cam ce vor discuta ╚Öi cam ce vor decide cei doi ├«n materie de strategie geopolitic─â. P├ón─â atunci, noul ╚Ťar de la Kremlin a╚Öteapt─â un r─âspuns scris la solicit─ârile sale din partea Statelor Unite ╚Öi a Alian╚Ťei Nord-Atlantice. ╚śi se ╚Ötie ce a╚Öteapt─â. La fel cum, ├«n linii mari, se ╚Ötie ╚Öi ce a╚Öteapt─â China.

Vladimir Putin, ├«n timp ce cre╚Öte presiunea la grani╚Ťa Uniunii Europene, transform├ónd Ucraina ├«ntr-un spectaculos teren de lupt─â psihologic─â, pentru moment, mut─â ╚Öi ├«n alte dou─â direc╚Ťii, care buim─âcesc literalmente Washingtonul. Pe de-o parte cere garan╚Ťii scrise ├«ntr-un termen ultimativ democra╚Ťiilor occidentale, cum c─â aceast─â parte a lumii, din care Rom├ónia face parte, va fi redesenat─â dup─â modelul anterior anului 1997, iar pe de alt─â parte execut─â dou─â mi╚Öc─âri de ├«ncercuire a Washingtonului. Prima este ├«nt─ârirea parteneriatului strategic cu China, inclusiv ├«n domeniul militar, iar cea de-a doua este amenin╚Ťarea care pare a se concretiza pe zi ce trece a dizloc─ârii unor trupe, cu tehnic─â militar─â cu tot, ├«n coasta Statelor Unite. ├Än Cuba ╚Öi ├«n Venezuela. Chiar ╚Öi numai anun╚Ťarea ferm─â a acestor inten╚Ťii este de natur─â s─â schimbe aproape peste noapte harta geopolitic─â a lumii.

Este un ultimatum, pentru c─â Putin a╚Öteapt─â ca Statele Unite ╚Öi alia╚Ťii s─âi europeni s─â se conformeze. Poate nu 100%. Poate c─â a supralicitat l─âs├ónd s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â a╚Öteapt─â ca trupele NATO ╚Öi tehnica militar─â NATO, ca trupele americane ╚Öi tehnica de lupt─â american─â s─â fie retrase pur ╚Öi simplu din Rom├ónia ╚Öi Bulgaria. Poate c─â preten╚Ťiile lui Putin nu merg at├ót de departe ├«nc├ót s─â solicite eliminarea Rom├óniei ╚Öi Bulgarei din Alian╚Ťa Nord-Atlatic─â. Pentru c─â, ├«n definitiv, asta ar ├«nsemna revenirea la situa╚Ťia anterioar─â anului 1997. Poate c─â Putin solicit─â mai mult, pentru a ob╚Ťine ├«n final mai pu╚Ťin.

Care sunt totu╚Öi garan╚Ťiile minime pe care Moscova le a╚Öteapt─â pentru a detensiona situa╚Ťia interna╚Ťional─â? Probabil abandonarea, printr-un angajament scris, a inten╚Ťiei l─ârgirii alian╚Ťei NATO prin cooptarea Ucrainei, Georgiei ╚Öi Republicii Moldova. ╚śi poate Kremlinul mai a╚Öteapt─â ╚Öi o reducere semnificativ─â a efectivelor militare americane din Rom├ónia ╚Öi Polonia ╚Öi, respectiv, a tehnicii de lupt─â dizlocate ├«n aceste state. Poate c─â speran╚Ťele lui Putin merg chiar pu╚Ťin mai departe, el a╚Ötept├óndu-se ca, ├«n final, dac─â negocierile vor fi dezghe╚Ťate, s─â ob╚Ťin─â demontarea celor dou─â componente, din Rom├ónia ╚Öi din Polonia, ale scutului antirachet─â pe care, ├«n ciuda asigur─ârilor repetate pe care le-a primit, ├«l percepe ca pe o arm─â nu defensiv─â, ci ofensiv─â, ├«ndreptat─â ├«mpotriva Federa╚Ťiei Ruse.

Cele de mai sus s-ar putea ├«nt├ómpla doar dac─â purt─âm ochelari de cal ╚Öi ne ├«nc─âp─â╚Ť├ón─âm s─â privim ├«ntr-o singur─â direc╚Ťie. Dac─â l─ârgim orizontul analizei, am putea eventual descoperi c─â, de fapt, inten╚Ťiile lui Vladimir Putin, pe cale de a fi materializate, se concentreaz─â ├«ntr-o cu totul alt─â direc╚Ťie. Care ar fi aceast─â direc╚Ťie? Un parteneriat consolidat militar cu China, care s─â transforme Statele Unite, din cel mai puternic juc─âtor global, ├«ntr-un juc─âtor secund, ar putea fi un asemenea obiectiv. Iar parteneriatul cu China, mai ales cel de natur─â militar─â, presupune indiscutabil ca o condi╚Ťie prealabil─â o demonstra╚Ťie nemaiv─âzut─â p├ón─â acum de for╚Ť─â ╚Öi de autoritate a Kremlinului ├«n raport cu Washingtonul. Iar demonstra╚Ťia tocmai are loc. ╚śi ar putea fi ├«ntregit─â prin ├«ncercuirea Statelor Unite fix dup─â modelul aplicat Federa╚Ťiei Ruse de Statele Unite ╚Öi Alian╚Ťa Nord-Atlantic─â. La fel cum acestea s-au plasat ├«n coasta Federa╚Ťiei Ruse, prin consolidarea flancului estic NATO ╚Öi pomparea de ajutoare, inclusiv militare, ├«ntr-o Ucrain─â ostil─â Moscovei ├«n prezent, ╚Öi noua Rusie a lui Putin, utiliz├ónd fix acelea╚Öi argumente, se poate plasa ├«n coasta Statelor Unite, acord├ónd o masiv─â asisten╚Ť─â militar─â Cubei ╚Öi Venezuelei.

Nu este deloc exclus ca, la cap─âtul acestui proces, cu sau f─âr─â negocieri, s─â asist─âm la o resetare de facto a raporturilor de for╚Ťe din lumea ├«n care tr─âim. ╚śi, ├«n ├«ncheiere, vreau s─â subliniez faptul c─â nu-mi iese din cap o ├«ntrebare: oare de ce, ├«n urm─â cu c├óteva ore, c├ónd Joe Biden a organizat o videoconferin╚Ť─â cu liderii europeni, a omis Rom├ónia? Adic─â chiar statul cu care Washingtonul pretinde c─â are un parteneriat strategic consolidat? Consolidat exact ├«n m─âsura ├«n care este consolidat ╚Öi cu Polonia, al c─ârui reprezentant a fost totu╚Öi prezent ╚Öi consultat pe parcursul videoconferin╚Ťei. S─â nu se fi sculat din somn la timp pre╚Öedintele Klaus Iohannis?

Comentarii

comentarii